Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a urcat anul trecut cu 2,5%, in serie bruta, comparativ cu anul 2010, dar trimestrul patru a consemnat o contractie, de 0,2% in serie ajustata sezonier, potrivit datelor publicate de INS.

“Aceste date au o influenta mica asupra evolutiei iar cresterile din ultima luna nu pot fi puse pe seama acestor stiri. Pe majoritatea emitentilor, cresterile au fost determinate de motive particulare, precum cresterea pragului la vanzarea pachetului la BCR pentru SIF-uri, listarea Romgaz si cresterea interesului strainilor pentru cel mai vanat emitent roman – Fondul Proprietatea, fara a exista o legatura directa cu PIB-ul”, a declarat brokerul.

Necula crede ca prima parte a anului nu va aduce valori importante din zona macro si ca ne putem astepta la o crestere in special in a doua parte anului – daca agricultura va performa din nou.

“Daca vom avea din nou un an agricol bun, vom vedea cresteri importante. Alfel, vor fi evolutii liniare, nu vad un alt domeniu care sa poata ridica. Imobiliarele, constructiile sau creditarea nu se vor remarca, consumul se va mentine la acelasi nivel, deci nu vad un factor major. In plus, ne vom alinia evolutiilor din Europa, unde se asteapta noi masuri de austeritate. Nu cred ca exista elemente punctuale care sa particularizeze economia locala si sa o decupleze de la alinierea cu zona euro”, a mai spus Necula.

Citeste si:

Seful statului, Traian Basescu, a anuntat inca de la sfarsitul lui ianuarie o crestere economica similara pentru 2011.

"Sper ca la mijlocul lui februarie, statistica sa confirme o crestere economica de 2,5 din PIB, una din cele mai mari din UE", a anuntat la acea data Traian Basescu.

Primul trimestru ar putea aduce o contractie economica, un prim „dus rece” economic in 2012, iar investitiile straine directe ar trebui sa devina o prioritate pentru autoritati, au afirmat economistii prezenti la primul eveniment de business „INTALNIRILE WALL-STREET.RO”