Brokerii straini ar putea sa cumpere direct actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si sa le distribuie pe piata OTC (in afara bursei) clientilor care nu au conturi de tranzactionare in Romania, dupa ce Depozitarul Central va incepe sa deconteze local tranzactiile de tip turnaround.

Tranzactiile de tip turnaround sunt schimburi de tip OTC care au ca pereche si o tranzactie pe bursa.

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central (DC), spune masura este luata si pentru a spijini listarile si ofertele publice de actiuni pe care statul vrea sa le faca in acest an pe BVB.

“Prin acest tip de tranzactii un broker international poate cumpere de pe Bursa actiunile si apoi sa le transfere OTC catre clientii lui, care nu sunt prezent in Romania. Este de asteptat ca aceasta facilitate de tranzactionare sa atraga in tara clientii care astazi nu sunt prezenti pe plan local. Aceste tranzactii sunt utile si in ofertele publice care se pregatesc pentru ca se faciliteaza participarea clientilor pe care ii au brokerii internationali”, a declarat Adriana Tanasoiu.

Oficialii Depozitarului spun ca sunt pregatiti din punct de vedere tehnic pentru implementarea tranzactiiilor turnaround, insa acestea asteapta aprobarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Depozitarul Central si-a prezentat si planurile pentru acest an, o parte importanta din acestea vizand inlesnirea comunicarii tehnice dintre emitenti, brokeri si investitori in cazul evenimentelor corporative precum majorarile sau diminuarile de capital.

Institutia lucreaza si la standardizarea procedurilor prin care investitorii isi pot recupera diferenta de taxe in cazul in care acestia sunt rezidenti intr-o tara care a semnat tratatul de evitare a dublei impuneri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Patria a vandut fara probleme obligatiuni in euro cu dobanda 6,5%