Piata a deschis ziua in crestere usoara, insa dupa primele 30 de minute a trecut pe scadere, urmand linia burselor europene. Totusi, cei mai multi investitori au adoptat pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost concentrata doar pe cateva actiuni, potrivit Mediafax.

La mijlocul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,3%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si actiunile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,69% sub inchiderea de marti.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,6%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

La ora 13:00, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era in scadere cu 1,19%.

In primele minute ale sedintei, actiunile OMV Petrom au atins un maxim de 0,4015 lei, cel mai ridicat nivel de dupa 8 iulie 2011, sustinute de ordinele de cumparare plasate de unii investitori dupa publicarea rezultatelor financiare ale grupului Petrom. In urmatoarele zece minute cotatia Petrom a inceput sa scada treptat si a trecut usor pe rosu.

Brokerii spun ca investitorii anticipau rezultate foarte bune la Petrom, astfel ca estimarile acestora s-au reflectat deja in cresterile inregistrate de actiunile companiei in precedentele sedinte. Dupa confirmarea estimarilor, prin publicarea rezultatelor record, o parte dintre investitori au inceput sa isi marcheze profiturile.

Citeste si:

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

La ora 12:26 actiunile OMV Petrom au fost suspendate de la tranzactionare pentru informarea investitorilor cu privire la o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

La momentul opririi de la transfer, titlurile OMV Petrom erau in stagnare, fiind cotate la 0,3898 lei, si consemnau al treilea rulaj din piata, de 1,7 milioane euro. Titlurile vor reveni la tranzactionare la ora 14:00.

Dupa anuntul privind zacamantul de gaze naturale, actiunile OMV au urcat cu pana la 5,8% pe bursa de la Viena, insa apoi cresterea a incetinit la 3,5%.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare de peste patru ori sub rulajul din prima parte a sedintei de marti, de 54,4 milioane lei (12,5 milioane euro). Lichiditatea de marti a fost asigurata, insa, in proportie de 82% de deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea si BRD (BRD).

Titlurile FP au fost din nou cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 4,2 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,19%, la 0,535 lei.
La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est coborau cu pana la 1,2%.