Bursa de la Bucuresti a crescut cu 1,02% si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape sapte luni, fiind sustinuta in principal de actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au incheiat la maximul ultimelor noua luni si jumatate.
Piata a deschis incert ziua, insa dupa primele 30 de minute s-a stabilizat pe verde, fara sa reactioneze la oscilatiile de pe bursele vest-europene, scrie Mediafax.

Astfel, la finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,85%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,28% peste inchiderea de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor FP, a avansat cu 0,64%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,55%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile FP au fost din nou in centrul atentiei investitorilor si au urcat cu 3,51%, la 0,56 lei, cotatie nemaiatinsa din 9 mai 2011. Atunci, titlurile Fondului au fost cotate la 0,564 lei. Evolutia de joi a venit pe un rulaj de 21 milioane lei.

"Pe actiunile FP s-au depasit astazi maximele verii 2011, iar cresterea vine si pe fondul evolutiei spectaculoase a titlurilor OMV Petrom, deoarece actiunile companiei petroliere influenteaza si activul Fondului. Totodata, FP ar putea incasa si dividende mai mari de la Petrom, iar asta va influenta pozitiv si dividendele pe care ar urma sa le distribuie Fondul anul viitor. Impactul principal al cresterii actiunilor Petrom este si la nivelul activului Fondului. Am putea spune ca prin cresterea pretului actiunilor FP se incearca o ajustare a cresterii discountului, determinata de evolutia titlurilor Petrom", a declarat pentru Mediafax Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

El atrage, insa, atentia ca evolutia din ultima perioada a actiunilor Petrom si Fondul Proprietatea duce si la amplificarea riscului unei corectii mai mari in cazul acestor titluri.

"La modul cum au crescut FP si Petrom si agresivitatea manifestata la cumparare arata ca in mare parte cumparatorii au fost investitori straini. Daca se va diminua interesul la cumparare, putem asista la niste ajustari abrupte, in ciuda faptului ca unele actiuni inca par ieftine. Tehnic vorbind, piata este cam supracumparata. Deconectarea temporara de la situatia externa si continuarea veseliei pe piata locala, in ciuda scaderilor de pe extern nu fac decat sa amplifice corectiile care vor aparea in viitor", a adaugat brokerul.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,37%, la 0,4115 lei, dupa ce miercuri au urcat cu 5,13%, influentate in principal de anuntarea descoperirii unui zacamant semnificativ de gaze naturale in Marea Neagra si mai putin de rezultatele financiare record de anul trecut. Unele tranzactii de joi au fost realizate la un pret de 0,4154 lei/actiune, cotatie care nu a mai fost inregistrata din 8 iulie. Atunci titlurile companiei au fost cotate la 0,417 lei.

Titlurile OMV Petrom au inregistrat joi al treilea rulaj din piata, de 2,3 milioane lei.

"Petrom este sustinuta de un flux de stiri pozitive in ultimul timp, care au facut ca amenda de la Consiliul Concurentei, desi substantiala, sa treaca in plan secundar cu totul. In condtiile in care pretul petrolului se mentine pe un palier crescator, Petrom este o companie care raporteaza rezultate financiare bune in mod sustenabil. Aceasta se concretizeaza in asteptari ale investitorilor privind dividende atractive, precum este cazul anului trecut. Randamentul asteptat al dividendului este de circa 7%, chiar si dupa cresterea sensibila a cotatiilor cu peste 40% anul acesta", a afirmat Mihai Iulian Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR.

El a adaugat ca raportat la pretul de la bursa, randamentul dividendului pe 2011 pentru FP este de circa 7%.

"Chiar si dupa cresterea cu peste 25% inregistrata de actiuni in acest an, se poate spune ca fundamental pretul actual este unul ancorat in argumente relativ solide. Cat priveste potentialul de crestere al FP, un nou driver ar consta intr-o reusita a listarii Romgaz. Totodata, daca va fi aprobata propunerea Elliott de vanzare a activelor si distributie de dividende speciale, aceasta ar sustine desigur pretul FP pe termen scurt/mediu. Pe de alta parte ar transforma Franklin Templeton intr-un lichidator al unei colectii de active al carui scop este generarea de fluxuri de numerar cat mai mari pe termene cat mai mici de timp, iar pretul platit ar fi ca FP nu ar mai reprezenta un fond de investitii clasic, ceea ce va fi penalizat prin evolutia capitalizarii companiei", a afirmat analistul BCR.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 36 milioane lei (8,2 milioane euro), valoare cu putin peste rulajul sedintei anterioare, de 37,7 milioane lei (8,6 milioane euro).

Pe piata obligatiunilor au fost realizate patru operatiuni cu titluri de stat, de 46,71 milioane lei (10,7 milioane de euro). Trei pachete de obligatiuni cu scadenta in aprilie 2015 au fost cedate pentru 41,19 milioane lei, iar un pachet de titluri cu maturitatea pana in martie 2013 a facut obiectul unui transfer de 5,5 milioane lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%, iar pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri