Chiar daca s-au ferit de cuvinte dure, acestia au atras atentia asupra preturilor cerute de statul roman in cadrul ofertelor publice initiale (IPO) si secundare de actiuni.

"Stabilirea pretului nu este o unealta magica cu ajutorul careia poti vinde orice companie pe Bursa. Totusi, in general cred ca este bine sa nu ai pretentii foarte ridicate la pretul de oferta si sa iei in calcul mai degraba importanta pe termen lung a unui IPO de succes", a declarat Paul Mihailovitch (foto), director executiv in cadrul JP Morgan, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central in parteneriat cu Ziarul Financiar.

Un alt reprezentat al unei mari banci de pe continent subliniaza faptul ca masura succesului unui IPO nu este data de pretul stabilit, deoarece, indiferent ce se intampla, cei care au stabilit acest pret vor fi oricum criticati.
"Daca in a doua zi dupa privatizare compania creste pe bursa, atunci vom auzi ca a fost cerut un pret prea mic si s-ar fi putut obtine mai mult. Daca in schimb actiunile scad, atunci se va spune ca vanzatorul a fost lacom si a cerut prea mult, iar acum actiunile au de suferit. Cel mai important este sa faci tranzactia, pentru ca astfel aduci investitii straine in tara, generezi lichiditate pe bursa si oportunitati de investitii pentru populatia de rand din Romania. Pretul de oferta nu trebuie sa fie o mare problema, ci trebuie sa se stabileasca doar in functie de piata, de cerere si oferta", considera Laurent Cassin, director piete de capital zona Europei Centrale si de Est in cadrul bancii franceze Societe Generale.

El spune ca anul 2012 poate sa reprezinte o fereastra foarte buna pentru desfasurarea privatizarilor si a listarilor pe bursa, mai ales in conditiile in care pe piata exista o anumita cerere pentru acestea dupa o jumatate de an dezastruoasa in 2011.

"Nu imi pot imagina conditii de piata mai proaste decat in semestrul al doilea de anul trecut. A fost o situatie ingrozitoare. In 2012 am avut insa un inceput bun de an pe pietele de capital si din ce stiu eu nu au existat deal-uri esuate pe piata europeana in aceste prime luni. Asadar, 2012 este un an mai bun pentru piata IPO-urilor. Aceste conditii genereaza o fereastra de oportunitate pentru vanzarile statului roman iar ocazia nu trebuie ratata", a declarat, pentru wall-street.ro, Laurent Cassin (foto).

Societe Generale impreuna cu Citibank, BRD si Intercapital Invest vor depune o oferta comuna pentru intermedierea listarii Hidroelectrica din acest an, potrivit unor surse din piata.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a incurajat finalizarea ofetelor de actiuni pe Bursa, mentionand totodata ca increderea investitorilor internationali in Romania va putea sa fie obtinuta doar prin intermediul unor astfel de pasi mici.

"Investitorul este un 'animal' foarte sperios, a carui incredere o castigi foarte greu. Niciun guvern sau ministru nu poate recastiga singur increderea investitorilor straini. Increderea se recastiga prin acesti pasi mici, pe care si bursa ii face. Dezvoltarea pietei de capital este un lucru binevenit pentru ca vom vedea o concurenta sanatoasa cu sistemul bancar, iar o parte din colegii nostri bancheri vor fi adusi cu picioarele pe pamant cand o companie va putea sa se duca si altundeva decat la ei cand are nevoie de finantare", a declarat Isarescu."Ar fi bine ca statul roman sa asculte sfaturile celor care intermediaza privatizarile"

Paul Mihailovitch, reprezentantul JP Morgan, a mentionat trei elemente cheie pe care statul roman ar trebui sa le ia in considerare atunci cand va face privatizarile pe Bursa.

"In primul rand, ascultati de recomandarile noastre, pentru ca suntem in aceasta piata de foarte multi ani. Regulile jocului sunt stiute si au mers mereu cand au fost aplicate. De cate ori oferim un sfat este bine sa fim ascultati si masurile sa fie implementate. Aici vorbesc de sprijin guvernamental la nivel inalt, nu doar de reprezentantii guvernului in directa si stransa legatura cu aceste oferte publice", spune Mihailovitch.

Al doilea element la care Mihailovitch face referire este legat de lansarea intr-un timp cat mai scurt a ofertelor publice "pentru a prinde o fereastra din acest an in care nu exista o foarte mare competitie in piata noilor listari".

"In al treilea rand, nu uitati de importanta imbunatatirii perspectivelor si a credibilitatii Romaniei pe termen lung, daca aceste privatizari prin intermediul bursei se vor face", a adaugat reprezentantul JP Morgan.

Richard Cormack, Head of Growth Markets in cadrul Goldman Sachs, mentioneaza ca o parte din actiunile scoase la vanzare in cadrul procesului de privatizare ar trebui sa fie oferite si angajatilor din cadrul companiilor de stat. In Polonia, angajatii companiilor de stat au avut alocate transe de 15% din ofertele pe care statul le-a facut pe Bursa din Varsovia, devenind actionari in cadrul companiilor pentru care lucreaza.

Sursa imagini:
Agerpres, LinkedIn