Transgaz si Transelectrica ar putea fi preluate de Ministerul Dezvoltarii sau al Transporturilor

Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), companiile care opereaza retelele nationale de transport gaze si electricitate, ar putea trece din subordinea Ministerului Economiei in portofoliul Ministerului Transporturilor sau al Dezvoltarii, potrivit unor surse din piata energetica.

"La nivelul Guvernului se afla in analiza oportunitatea transferarii Transgaz si Transelectrica la Ministerul Dezvoltarii Regionale sau la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Initial, pe lista era si Ministerul Finantelor Publice, insa recent s-a renuntat la acesta varianta", au afirmat sursele.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat vineri, dupa o sedinta de Guvern dedicata sectorului energiei, ca transferul celor doua companii este necesar pentru ca Romania sa respecte o directiva europeana, care prevede reguli clare privind separarea a operatorului de transport si de sistem in functie de regimul de proprietate.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Plaveti, prezent la sedinta de Guvern, a precizat ca este vorba de un proces de "unbundling" (separare-n.r.) intre activitatile de productie, transport, distributie si furnizare.

"Din cauza ca la Ministerul Economiei se afla deja companii de distributie, de furnizare si producere, atunci Transelectrica si Transgaz trebuie sa fie mutate catre alte ministere", a spus Plaveti.

Transelectrica si Transgaz sunt printre cele mai mari companii de stat.

STIREA INITIALA

Companiile Transelectrica si Transgaz vor trece sub controlul altor ministere decat cel al Economiei, procedura fiind inca in analiza Guvernului, a anuntat, vineri, ministrul Economiei, Lucian Bode.

Operatiunea va fi derulata in baza proiectului de lege care reglementeaza sectorul energetic, aprobat in sedinta de vineri a Guvernului, scrie Mediafax.

Actul normativ va fi transmis Parlamentului spre adoptare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri