“Ofertele neangajante se depun in aprilie dupa care Ministerul Economiei intocmeste caietul de sarcini. Vanzarea efectiva se va face in luna mai. Sunt increzator ca acest calendar va fi mentinut. De altfel, conditia impusa de Comisia Europeana dupa aprobarea conversiei datoriilor a fost ca imediat dupa aceasta sa se faca privatizarea”, a declarat Constantin Roibu.

Comisia Europeana a aprobat la inceputul lui martie conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de AVAS, care se ridica la aproximativ 135 milioane euro, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.

Dupa conversie, Guvernul intentioneaza sa vanda intregul pachet de actiuni detinut la Oltchim. Grupurile TISE (Rusia), Forte (Emiratele Arabe Unite), Rompet Rogas (Romania) si PCC (Germania), s-au aratat pana acum interesati de privatizarea combinatului, potrivit unui document oficial.

Din informatiile publice pe care le-am vazut pana acum rusii de la TISE mi se par cei mai mari si par sa aiba forta necesara preluarii. Nu am participat la nicio discutie sau negociere intre stat si cele patru companii; nu stiu cine sunt Forte sau Rompet Rogas”, mentioneaza Roibu.

Oltchim va fi privatizata in urma unei licitatii cu oferta in plic. Investitorii interesati de combinat vor negocia direct cu Petrom preluarea rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materie prima pentru combinatul din Valcea.

Combinatul chimic functioneaza in prezent la 25% din capacitate si inregistreaza pierderi lunare de aproximativ 8 milioane de euro, potrivit declaratiilor lui Constantin Roibu.

In primul trimestru din 2011 Oltchim a functionat la 57% din capacitate si a reusit sa inchida intervalul ianuarie – martie cu o pierdere de doar 2,6 milioane lei.

La jumatatea zilei de luni, actiunile OLT inregistrau cea mai mare scadere de pe Bursa (-9,1%), ajungand la 1,09 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, valoare de paita a combinatului este de 374 milioane lei (85,4 milioane euro).