Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,21%, intr-o piata in care sase tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5), BRD (BRD), SIF Moldova (SIF2) si Banca Transilvania (TLV) au asigurat aproape trei sferturi din lichiditate.
Piata a deschis ziua in crestere usoara si a continuat sa avanseze, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de actiuni. In jurul orei 11:30 bursa a atins punctul maxim de crestere, indicele general BET-C plasandu-se cu 0,72% peste nivelul de vineri, informeaza Mediafax.

Ulterior, cresterea a incetinit la 0,3%, dupa ce bursele vest-europene au trecut pe scadere in urma unor informatii ca grupurile bancare BNP Paribas si Societe Generale, UniCredit si La Caixa se pregatesc sa inapoieze o parte din imprumuturile luate de la Banca Centrala Europeana (BCE) prin licitatiile de fonduri ieftine pe trei ani din decembrie si februarie.

Piata de la Bucuresti a rezistat pe verde pana la ora 15:30, dupa care indicii au trecut pe scadere usoara, iar rulajele de pe piata principala au ramas reduse.

Intre orele 15:38 si 15:40 au fost realizate patru tranzactii negociate cu 0,16% din actiunile FP (13,1 milioane lei), un pachet de 0,86% din titlurile SIF Oltenia (7 milioane lei), 0,06% din actiunile BRD (4,6 milioane lei) si cu 0,38% din titlurile SIF Moldova (2,6 milioane lei), la preturi usor peste ultimele cotatii de vineri.

La doar doua minute dupa deal-urile de pe BVB, pe piata Rasdaq a fost realizata o tranzactie negociata cu 0,94% din actiunile Prospectiuni (PRSN), pentru 1,2 milioane lei. Si in acest caz actiunile au fost transferate la un pret usor peste ultima cotatie de vineri.

Tranzactii negociate au fost realizate la in jurul orei 15:50 si cu doua pachete de actiuni reprezentand 0,11% din capitalul social al Bancii Transilvania. Deal-urile au fost realizate pentru suma de 2,2 milioane lei. Titlurile bancii au fost transferate la preturi in scadere usoara.

Mai multi brokeri cred ca deal-urile au fost realizate intre unele fonduri, cel mai probabil administrate de aceeasi companie, bazandu-se pe faptul ca au fost efectuate intr-un interval scurt de timp si la preturi foarte apropiate de ultimele cotatii de vineri, cand a fost si final de trimestru.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere nesemnificativa, cu 0,09%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic mentineau indicele BET-NG la nivelul de vineri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in stagnare.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut nesemnificativ, cu 0,06%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Evolutia a stat sub auspiciul cifrelor macroeconomice din Europa publicate in prima parte a zilei. Astfel, dupa o deschidere marginal pozitiva, evolutia burselor a fost afectata de publicarea sub asteptari a unui indice care reflecta preturile la producatori in Franta, indice care a atins minimul ultimelor 33 de luni. La scadere au contribuit si datele privind somajul in Italia, peste asteptari.

Cred ca agitatia in piata va incepe in apropierea datelor de AGA de la SIF-uri, cand investitorii vor incepe sa acumuleze pe ultima suta de metri", a declarat pentru Mediafax Radu Profeanu, broker la Tradeviile.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 40,2 milioane lei (9,2 milioane euro), valoare cu 22% mai redusa decat rulajul de vineri, de 51,4 milioane lei (11,7 milioane euro). Deal-urile cu actiunile FP, SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova si Banca Transilvania, in valoare cumulata de 29,7 milioane lei (6,7 milioane euro), au asigurat 74% din lichiditatea bursei.

Pe piata principala, titlurile Fondului Proprietatea au ramas cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 2,9 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,51%, la 0,597 lei.

Actiunile OMV Petrom au consemnat al doilea rulaj din piata principala, de 1,4 milioane lei, iar pretul a avansat cu 0,51%, la 0,417 lei.

"Investitorii sunt atrasi de «povesti de succes», iar Petrom este o actiune defensiva, care da dividend si este la 10% fata de maximul anului trecut. Luand in considerare ca volumul pe aceste actiuni a inceput sa creasca din 0,38 lei, consider ca evolutia a fost normala. La BRD am mai vazut niste deal-uri in ultima perioada. Conform analizei tehnice, cotatia de 10,5 lei/actiune poate fi confirmata grafic drept un suport important care actioneaza ca un minim local, ceea ce determina investitorii sa ia in calcul acumularea de actiuni", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale de la BVB, bursele vest-europene evoluau incert, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri