Toate fondurile straine de investitii mentionate in articol fac parte din grupul de fonduri cu o activitate similara Fondului Proprietatea (Peer Group) luat in calcul in rapoartele de analiza ale BCR.

Investitorii internationali au inceput sa vaneze activele fondurilor inchise de investitii dupa ce criza financiara din 2008 a dus la prabusirea cotatiilor actiunilor si, in multe cazuri, a marit decalajul dintre valoarea activelor nete (VAN) ale respectivelor fonduri si pretul din piata al actiunilor acestora.

Chiar daca nu era listat pe bursa la startul crizei financiare, Fondul Proprietatea a intrat in piata cu un discount de circa 50% fata de VAN. Nivelul discountului a continuat sa varieze in jurul acestei cifre pe parcursul ultimelor luni, pretul scazut al titlurilor FP reprezentand de altfel si principala nemultumire a actionarilor.

In aceste conditii, fondul american de hedging Elliott, cel mai mare actionar al Fondul Proprietatea, a cerut la inceputul anului vanzarea celor mai importante participatii din portofoliu pentru reducerea discountului fata de VAN, un scenariu posibil fiind totodata si lichidarea Fondului.

SVG Capital – Printre putinele fonduri care a respins cererile de vanzare ale activelor

O propunere aproape identica celei de la FP a fost respinsa chiar in urma cu doua saptamani in cazul fondului britanic SVG Capital. Fondul este listat pe Bursa din Londra si are o valoare de piata cifrata la 1 miliard euro, comparativ cu 1,8 miliarde euro capitalizarea Fondul Proprietatea.

Coller Capital, unul dintre principalii actionari SVG Capital, a propus vanzarea activelor si distribuirea veniturilor rezultate catre actionari. Cererea nu a fost aprobata in AGA, dar in schimb SVG Capital va demara un program prin care vrea sa redistribuie actionarilor 203 milioane euro, prin intermediul mai multor masuri corporative precum rascumpararile de actiuni.

Loudwater Trust – Investitiile blocate. Majoritatea lichiditatilor merg la actionari

Fondul britanic de private equity Loudwater Trust a fost listat la Londra in ianuarie 2007 avand ca obiectiv declarat “furnizarea unor randamente atractive pentru actionari, investind in companii care urmau sa faca un IPO sau care urmau sa fie vandute intr-un orizont de timp scurt, precum si prin intermediul unui numar mic de investitii in companii deja listate”.

Pe 5 noiembrie 2008, actionarii Loudwater au hotarat in adunarea generala ca fondul sa nu mai faca nicio investitie noua, iar orice lichiditati rezultate din vanzarea activelor sa fie distribuite integral actionarilor.

Loudwater Trust mai poate face investitii doar in companiile in care a plasat deja bani. Recapitalizarea fondului ar putea sa fie discutata doar atunci cand consiliul de administratie va considera ca „nesiguranta economica din pietele financiare s-a redus”.

Henderson Private Equity – Vanzari de active si rascumparari pentru sustinerea pretului actiunilor

Un alt fond britanic de investitii, Henderson, vizeaza in prezent vanzarea activelor intr-un mod ordonat, astfel incat sa obtina un echilibru intre rasplatirea actionarilor cu lichiditati si maximizarea valorii pe care acestia o pot obtine. Actionarii nu mai permit companiei sa investeasca decat in instrumente financiare foarte lichide (depozite bancare, obligatiuni corporative pe termen scurt, titluri de stat, etc), si asta doar in intervalul de timp necesar pana la distribuirea respectivelor sume catre actionarii Henderson.

Managerii fondului sunt platiti cu 60.000 euro pe luna si 10% din orice suma disponibila care urmeaza sa fie acordata actionarilor. Si in cazul Fondul Proprietatea, americanii de la Elliott au declarat ca Franklin Templeton, administratorul FP, ar putea sa primeasca un comision mai mare in urma vanzarilor de active si daca tranzactiile sunt realizate rapid.

Henderson a distribuit actionarilor anul trecut circa 14 milioane euro din vanzarea activelor, adica aproape 24% din valoarea de piata a fondului (58,6 milioane euro).

Fondul de private equity a anuntat la sfarsitul anului trecut ca va rascumpara si 17,5% din actiuni oferind un pret/actiune egal cu 95% din valoarea activelor nete detinute de companie.

Aurora Russia – Nicio investitie pana discountul fata de VAN este eliminat

Citeste si:

Actionarii Aurora Russia au decis in 2011 ca fondul sa demareze vanzarea activelor pe parcursul urmatorilor doi ani.

De asemenea, daca pretul actiunilor Aurora continua sa scada si ajunge sa reprezinte doar 20% din valoarea activelor nete, compania ar putea sa fie lichidata complet.

Actionarii au mai decis ca Aurora sa nu mai faca nicio investitie noua pana cand discountul fata de valoarea activelor nete nu este eliminat complet.

3i Group – Vanzari de 900 milioane euro, dar trei sferturi din suma se reinvesteste

3i Group, cel mai mare fond de private equity din Europa, nu este fortat in niciun fel de catre actionari sa isi vanda activele, insa chiar si asa compania a realizat mai multe tranzactii importante in ultimii ani.

Fondul a inregistrat vanzari de 900 milioane euro in primele noua luni din anul fiscal 2011 al companiei si a investit 635 milioane euro in acelasi interval. In perioada similara din 2010, 3i Group mai vanduse active in valoare de 480 milioane euro.

Ca urmarea a acestor vanzari, 3i Group isi va dubla dividendele pe 2011. Cresterea dividendelor este una dintre masurile luate de CEO-ul fondului pentru a indeplini tinta de 15% randament/actiune intr-un interval de cinci ani. Actiunile 3i Group se tranzactionau in luna ianuarie la un discount de 35% din VAN, potrivit estimarilor facute de analistii britanici.

Candover Investments – Trei ani de vanzare a activelor

Candover Investments a oprit investitiile in ianuarie 2010 si acum se concentreaza pe vanzarea activelor pentru a-si remunera actionarii.
In acelasi an, Candover a vandut compania de servicii administrative Equity Trust pentru 350 milioane euro.

Deprecierea activelor cauzata de criza financiara a fost unul dintre principalele motive pentru care Candover Investments a renuntat la activitatea de investitii.

La jumatatea anului trecut, Malcolm Fallen, CEO-ul Candover, se declara increzator ca incasarile din vanzarea activelor vor creste.

Sursa imagine: sxc.hu