Adunarea generala a actionarilor SIF Moldova (SIF4) nu s-a intrunit joi, la prima convocare, deoarece nu a fost indeplinit cvorumul necesar, astfel ca discutiile privind majorarea capitalului si alegerea unui membru CA au fost reprogramate pentru vineri, informeaza Mediafax.
La AGA au participat actionari care detin aproape 33% din capital, iar pentru derularea sedintei era necesara prezenta actionarilor care sa detina 75% drepturile de vot.

La sedinta de vineri urmeaza sa fie dezbatuta o propunere de triplare a capitalului social, la 155,7 milioane lei. Actiunile nesubscrise de actionari la finalul primei etape a majorarii capitalului vor putea fi vandute pe bursa, printr-o oferta adresata celorlalti investitori.

Tot atunci, actionarii vor analiza si valoarea dividendelor pe care SIF Moldova ar urma sa le distribuie din profitul record inregistrat anul trecut. Conducerea societatii a propus un dividend de 0,22 lei/actiuni, de peste doua ori mai mare decat cel acordat anul trecut, de 0,09 lei/titlu. Valoarea totala a dividendelor care ar urma sa fie acordate in acest an este de 114,2 milioane lei (26,3 milioane euro) si reprezinta aproape 60% din profitul de anul trecut, de 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro).

De asemenea, actionarii vor discuta despre schimbarea cvorumului necesar pentru derularea AGA.

In prezent, decizii importante, precum majorarea capitalului social sau vanzarea unor actiuni cu pondere foarte mare in portofolii, pot fi luate numai in adunari generale extraordinare, sedinte care in ultimii ani s-au mai intrunit doar la SIF Transilvania (SIF3). Conditiile minime de cvorum la celelalte patru SIF-uri sunt de 75% la prima convocare si de 50% la a doua convocare.

Cerintele de prezenta sunt prevazute in actele constitutive ale patru dintre SIF-uri. SIF Transilvania a reusit in urma cu cativa ani sa obtina in instanta eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenta, astfel ca adunarea extraordinara se poate intruni cu un cvorum de minim 25% din actiuni, conform legislatiei privind societatile comerciale.
Actionarii vor alege si un membru CA, intrucat un loc este vacant dupa revocarea lui Matei Alexandru, fost sef al SIF Moldova, pentru prejudicierea SIF ca urmare a incheierii unor contracte in perioada in care a ocupat functia de director general.

Fostul director general al BVB Valentin Ionescu candideaza pentru un loc in CA, alaturi de directorul reprezentantei Suceava a SIF Moldova, Niculae Skokan.

Actiunile SIF Moldova au scayut cu 0,39% in sedinta bursiera de miercuri, la 1,29 lei. Raportat la acest pret, capitalizarea SIF Moldova este de 669 milioane lei (153 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri