Inca din primele minute ale sedintei, putinii investitori prezenti la tranzactionare au plasat ordine pentru volume foarte reduse de actiuni si la preturi in scadere usoara fata de cele de la finalul sesiunii precedente, relateaza Mediafax.

Marile burse europene au fost inchise vineri, inainte de Pastele catolic, iar transferurile la Bucuresti au scazut la jumatate fata de joi, cand tranzactiile au insumat 16,4 milioane lei (3,7 milioane euro). O lichiditate mai redusa a fost inregistrata la 10 ianuarie, de 7,63 milioane lei.
Directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, spune ca lichiditatea plan local ar putea ramane reduse in perioada urmatoare, cand sunt programate sedintele AGA.

"Vor avea loc adunarile generale ale actionarilor de bilant pentru majoritatea emitentilor listati la BVB si este posibil sa asistam la scaderea lichiditatii pentru ca unele actiuni vor fi oprite de la tranzactionare. Pe de alta parte, grijile manifestate de catre investorii de pe pietele externe se pare ca au ajuns si la noi, ceea ce explica apatia din piata in anumite zile, marcata prin scaderi ale cotatiilor actiunilor", a declarat pentru Mediafax Murgoci.

El a adaugat ca un eleemnt important pentru evolutia pietelor sunt rezultatele finanaciare ale companiilor pentru primul trimestru, care vor fi anuntate incepand de saptamaa viitoare pe piata americana si la inceputul lunii mai pentru piata locala.

"Daca rezultatele raportate vor fi mai bune decat asteptarile, atunci piata poate inregistra volume considerabile de tranzactionare, pe usoare cresteri ale indicilor bursieri", a mai spus Murgoci.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat vineri cu 0,31%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,3% peste nivelul de joi.

Citeste si:

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut usor, cu 0,09%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a pierdut 0,13%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Lichiditatea de vineri a fost sustinuta in proportie de 50% de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (2,16 milioane lei) si SIF Oltenia (1,91 milioane lei). Titlurile FP au inchis la 0,5795 lei, in scadere cu 0,6%, iar actiunile SIF5 au pierdut 0,38%, la 1,325 lei.

Al treilea rulaj din piata a fost raportat de actiunile Transelectrica (TEL), de 1,03 milioane lei, iar ultimul transfer s-a oeprat la 15,28 lei, cu doar 0,07% peste nivelul de referinta.

Cotatia acestor actiuni a scazut cinci sedinte consecutiv, cumulat 4,7%, iar joi erau cotate la 15,27 lei, aproape de pretul din transa investitorilor mari din oferta publica incheiata saptamana trecuta de stat, de 14,9 lei/titlu.