SIF Moldova (SIF2), actionar semnificativ al Bancii Transilvania (TLV), propune celorlalti actionari ai bancii rascumpararea a 0,84% din titlurile institutiei de credit, pachet evaluat la 16,8 milioane lei (3,8 milioane euro) in functie de cel mai recent pret de la Bursa.

Actiunile rascumparate ar urma sa fie distribuite angajatilor in cadrul unui program de fidelizare pe o perioada de cel putin trei ani, potrivit unei completari aduse adunarii generale a actionarilor Bancii Transilvania, programata pentru 27 aprilie.

Daca propunerea va fi acceptata, Banca Transilvania va rascumpara titlurile la preturi intre 1 leu/actiune si 2 lei/actiune. Calculat la pretul minim, pachetul vizat este evaluat la 15 milioane lei (3,4 milioane euro), iar la cea mai mare cotatie este de 30 milioane lei (6,8 milioane euro).

Titlurile ar urma sa fie rascumparate in termen de 18 luni de la publicarea deciziei AGA in Monitorul Oficial.

Banca are in derulare in prezent un program similar de rascumparare, in care este vizat un pachet de 0,95% din titluri. Programul a fost aprobat in aprilie 2011 si actiunile respective vor fi utilizate tot in cadrul unui program de fidelizare a anagajatilor.

In AGA programata pentru 27 aprilie, actionarii vor discuta si propunerile Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania de majorare a capitalului social cu 129,3 milioane lei, la 1,903 miliarde lei, prin capitalizarea unor rezerve, precum si o emisiune de obligatiuni convertibile de 30 milioane euro.

Alt subiecte pe ordinea de zi sunt alegerea unui membru in Consiliul de Administratie, pe locul ramas vacant in urma demisiei din luna ianuarie a lui Robert Rekkers din functia de membru CA si director general al bancii. Mandatul viitorului membru CA va fi de doi ani.

Totodata, actionarii vor discuta rezultatele financiare inregistrate de banca anul trecut si vor dezbate bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an.

Cei mai mari actionari ai bancii sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri si Bank of Cyprus, cu 9,7%. Printre actionarii semnificativi se regaseste SIF Moldova (5%), presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (4,89%), si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.

Actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 3,28% in sedinta bursiera de luni, la 1,12 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 1,986 miliarde lei (454,7 milioane euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Banca Transilvania a facut in 9 luni profit cat in tot anul 2018