Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de joi in crestere cu doar 0,11%, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile BRD (BRD) si doua deal-uri cu 1% din titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au asigurat 60% din lichiditate.
Piata a crescut cu aproape 0,4% in primele 30 de minute, insa ulterior indicii au revenit in imediata apropiere a nivelurilor de la finalul sedintei precedente. Variatiile usoare au venit in cadrul unor tranzactii cu volume foarte reduse de actiuni, noteaza Mediafax.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,36%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,06% sub inchiderea de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,38%.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,35%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Rulajul pietei actiunilor, de 27,8 milioane lei (6,3 milioane euro), a fost cu 19% sub valoarea transferurilor din sedinta anterioara, de 34,3 milioane lei (7,8 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 62% de doua deal-uri cu 0,17% din actiunile Fondului Proprietatea, 1% din SIF Banat-Crisana si cu titluri Transgaz (TGN).

"Desi piata a intrat intr-o stare de conservare, inca mai exista investitori cu activitate intensa, vorbind aici despre jucatorii mari, care executa preponderent tranzactii deal. Fie ca isi recalibreaza portofoliile, fie datorita faptului ca fac anumite exit-uri. In piata s-au executat in ultimele zile mai multe tranzactii negociate direct pe actiuni care de obicei nu ies in evidenta prin aceste tranzactii. Aceste tranzactii au reusit sa mai salveze din lichiditatea pietei, dar nu au reusit sa induca un suflu si celorlalti investitori", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Actiunile BRD au fost cele mai lichide din piata si au devansat titlurile Fondului Proprietatea, investitorii realizand operatiuni de 10,6 milioane lei. Majoritatea transferurilor au fost realizate la pretul de 10,5 lei, cu doar 0,1% sub inchiderea de miercuri. Actiunile au incheiat ziua la 10,5 lei.

La mijlocul sedintei au fost realizate doua deal-uri cu 1% din actiunile SIF Banat-Crisana, pentru 5,8 milioane lei, pachetul fiind foarte apropiat de cel transferat in ultima ora a sedintei de miercuri. Tranzactiile negociate au fost efectuate la pretul de 1,07 lei, cu 3,88% peste nivelul sedintei precedente, si similar celui la care au fost operate deal-urile de miercuri.

Pe piata principal, titlurile SIF Banat-Crisana au consemnat un rulaj de 140.000 de lei, iar pretul a crescut cu 0,49%, la 1,035 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au consemnat al doilea rulaj din piata principala, de 4,4 milioane lei. Cea mai recenta operatiune a fost efectuata la 0,566 lei, pret similar celui de miercuri.

"Decizia investitorilor de a astepta este de inteles in conditiile in care contextul extern nu este unul favorabil, iar piata locala nu a transmis deocamdata semnale ca ar avea forta sa continue cresterile. Amorteala in care a intrat piata este posibil sa treaca abia dupa perioada sarbatorilor de Paste, dar daca nu vor exista anumite evenimente care sa influenteze piata, fie ca vorbim de stiri interne sau externe, nu cred ca ne putem astepta la o schimbare puternica a strategiei investitorilor", a mai spus brokerul.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele de la Frankfurt si Londra erau in crestere usoara, de pana la 0,1%, in timp ce bursa de la Paris era in scadere cu 0,3%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau, totodata, cu pana la 0,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri