Actionarii companiei vor discuta la 28 aprilie ratificarea unei decizii din februarie a Consiliului de Administratie (CA), care prevede incheierea unui contract de consultanta in vederea reducerii datoriei catre BCR, conform unui raport al companiei remis Bursei, preluat de Mediafax.

Contractul cu firma de consultanta prevede plata sumei de 5.000 de euro la semnarea acordului, la care se adauga un comision de 300.000 euro, conditionat de reducerea debitului fata de BCR la 16 milioane euro. Unul din termenii prevazuti in decizia CA prevede si intrarea BCR in actionariatul pana la un procent de maxim 20%.

Directorul general al companiei, Liviu Stoleru, a afirmat ca datoriile companiei catre BCR se ridica la aproximativ 26 milioane euro, bani imprumutati de Cemacon pentru constructia unei fabrici la Recea, judetul Salaj.

"Scopul consultantilor este sa ne ajute sa derulam un proces de negociere foarte eficient cu banca. (...) Ne dorim restructurarea creditului astfel incat sa ajungem la un nivel suportabil pentru business-ul nostru de baza, prin mai multe variante, precum vanzarea de active sau conversia de datorii in actiuni", a spus Stoleru.

El a adaugat ca producatorul de caramizi vizeaza atat diminuarea creditului, cat si prelungirea termenelor de plata, conditiile in care au fost contractate fondurile fiind "nerealiste" si imposibil de respectat pe fondul involutiei pietei de profil.

"Discutiile cu banca ne vor ajuta sa gasim solutii", a mai spus reprezentantul companiei.

Cemacon a raportat la finele anului trecut datorii totale de 128,2 milioane lei (30,3 milioane euro).

Citeste si:

Actionarii vor mai discuta mandatarea CA pentru vanzarea unor active cu scopul rambursarii creditelor bancare contractate (o platforma din Zalau, mai multe apartamente si un teren situat in cariera Tunari), constituirii de garantii in favoarea ANAF pentru finalizarea dosarului de reesalonare a datoriilor companiei la bugetul de stat si derularea tuturor demersurilor implicate de procesul si procedurile de negociere cu BCR si de restructurare a creditelor.

Veniturile producatorului de caramizi au crescut cu 3,7% anul trecut, de la 42,5 milioane lei la 44,1 milioane lei, iar pierderile s-au majorat de peste 9 ori, de la 700.000 lei la 6,5 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare. Cemacon a inregistrat in 2011 afaceri de 27,4 milioane lei, mai mari cu 24% fata de anul anterior, cand rulajul s-a plasat la 22,1 milioane lei.

Producatorul de materiale de constructii are un capital social de 26,2 milioane lei, divizat in 262,8 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Potrivit celor mai recente raportari, SSIF Broker Cluj (BRK) detine 12,8% din actiunile Cemacon, restul fiind in posesia altor actionari.

Actiunile companiei se tranzactionau joi la BVB la pretul de 0,04 lei/ unitate, in scadere cu 2,44%. La aceasta cotatie, capitalizarea firmei este de 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro).

Alti jucatori pe piata caramizilor sunt Wienerberger Sisteme de Caramizi, Ceramica, Siceram sau Soceram.

BCR este membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania.