In ultimul deceniu, BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a scazut in saptamana de dupa Paste doar in anii 2003 si 2007. Cea mai mare scadere, de 1,7%, a fost in 2003, in vreme cresterile au ajuns in 2005 chiar la 6,3%.

Piata romaneasca a inregistrat in prima parte a lunii aprilie una dintre cele mai lungi serii negative din ultimele 12 luni, cu toti indicii BVB inchizand pe rosu timp de sase sedinte consecutive. Situatia s-a imbunatatit usor in cele trei sedinte ce au precedat sarbatoarea Pascala, cand in piata au fost notate cresteri modeste.

Luni, cand piata romaneasca era inca inchisa, bursele din Asia au scazut dupa ce saptamana trecuta costurilor de imprumut ale Spaniei au readus in atentia investitorilor imaginea problemelor financiare din Europa. Bursa japoneza a pierdut cel mai mult (-1,5%), urmata de pietele din Coreea de Sud (-0,9%) si Shanghai (-0,3%). In Europa pietele stagnau la jumatatea zilei.

Citeste si:

Bursele au fost in picaj vineri, cu scaderi de 2,3% la Frankfurt, 2,4% la Paris si de 1,2% pe indicele american S&P 500. Evolutiile au fost cauzate de cresterea dobanzii pentru titlurile de stat pe zece ani ale ale Spaniei pana la 5,93%, foarte aproape de 6%, nivel considerat nesustenabil de majoritatea analistilor din piata.

Astfel, piata romaneasca se va deschide marti intr-un context incert la nivel international, care pune sub semnul intrebarii obisnuitele evolutii bune din perioada Pastelui. Tot in aceasta saptamana, pe BVB continua sezonul publicarii rapoartele anuale pe 2011 ale companiilor listate.