Bursa a stagnat, intr-o piata linistita si in care doua tranzactii negociate cu 0,52% din actiunile Fondul Proprietatea (FP), realizate chiar in ultima jumatate de ora, au ridicat rulajul de doua ori peste nivelul de luni, informeaza Mediafax.
Piata a fost inchisa marti, de 1 mai, iar miercuri, la reluarea tranzactiilor, a continuat sa urmeze linia ascendenta a burselor externe, fara a fi influentata de anuntarea ministrilor desemnati in Guvernul Ponta. Volumele de tranzactionare au crescut fata de rulajele din precedentele doua sedinte, cand majoritatea investitorilor au fost plecati in scurta vacanta de 1 mai.

"Bursa nu a reactionat de niciun fel la schimbarile politice din ultimele zile doarece conexiunea si relationarea intre cele doua medii este una precara, mai bine spus, una in care politicul a ignorat cu obstinatie piata de capital, participand marginal in proiecte de anvergura. Schimbarea Guvernului nu ii afecteaza pe investitori, deoarece mediul investitional este, oricum, afectat de dezinteres general. Sper ca noua conducere a BVB sa poata restabili o punte de legatura cu mediul politic si sa acceseze in mod util solutii pentru dezvoltarea bursei locale", a declarat pentru Mediafax Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Chiar la inchiderea sedintei, indicii bursieri au revenit foarte aproape de nivelurile de luni.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,35%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,26% peste inchiderea de luni.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in scadere cu 0,31%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat in scadere nesemnificativa, cu 0,15%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 73,2 milioane lei (16,6 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul sedintei de luni, de 30,5 milioane lei (6,9 milioane euro). Rulajul pietei a fost asigurat in proportie de 47% doua deal-uri cu 0,52% din actiunile Fondului Proprietatea, de 34,6 milioane lei (7,8 milioane euro).

Pe piata principala, actiunile FP au consemnat un rulaj de 22,8 milioane lei, mai mult de jumatate din suma fiind asigurata de cateva tranzactii realizate chiar in ultimele secunde.

Deal-ul cu cel mai mare pachet de actiuni FP a fost realizate la 0,475 lei, pret cu 15% sub inchiderea de luni, iar al doilea pachet a fost transferat la 0,552 lei, cu 1,16% sub nivelul de luni. Pe piata principala, cotatia a scazut cu 1,25%, la 0,5515 lei.

Investitorii au vizat pe piata principala si actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Bancii Transilvania, care au inregistrat rulaje intre 753.000 de lei si 3 milioane lei.

O lichiditate de peste 500.000 de lei au mai inregistrat si actiunile OMV Petrom, cu aceste titluri fiind efectuate operatiuni de 657.000 de lei.

Chisu crede ca piata va inregistra unele corectii dupa trecerea datelor ex-dividend, de la care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa incaseze dividendele pe care compania respectiva le va acorda. Dupa datele ex-dividend, brokerul considera ca rulajele vor scadea, intrucat din iunie - iulie incepe perioada vacantei de vara.

"Totusi, prevad o toamna agitata pe bursa romaneasca. S-ar putea sa asistam la consolidari ale pozitiilor in actionariat si, poate, la unele schimbari importante in companii reprezentative", a mai spus el.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in scadere cu 0,5% si, respectiv, cu 0,9%, iar piata de la Paris avansa cu doar 0,4%. Bursele de la Paris si Frankfurt au fost inchise marti, de Ziua Muncii, iar miercuri au deschis pe verde, aliniindu-se la evolutia inregistrata marti de celelalte piete. In a doua parte a sedintei de miercuri, bursele europene au fost afectate de publicarea unor date sub asteptari privind piata muncii din SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri