Dupa cresterile importante din primul trimestru si temperarea acestora din aprilie, Bursa de la Bucuresti (BVB) si pietele de capital internationale se pregatesc pentru o luna mai in care, cel putin in mod traditional, investitorii sunt obisnuiti sa vanda.

Totusi, in prezent nu este foarte clar daca una dintre cele mai cunoscute zicale pentru investitori - “Sell in May and go away” (Vinde in mai apoi pleca in vacanta) – se va aplica si in acest an.

Pe plan intern, numeroase evenimente au sanse sa miste intr-un fel sau altul piata pe termen scurt. Schimbarea Guvernului, caderea leului, dar si apropierea sezonului rezultatelor financiare pe T1 2012 sunt primele pe lista. De asemenea, in luna mai pe BVB se va incheia si perioada in care actiunile sunt purtatoare de dividend, astfel ca o parte din titluri ar putea sa inregistreze corectii de moment.

Erste: Situatia ramane moderat pozitiva. Rezultatele financiare, in centrul atentiei

Potrivit analistilor Erste Group, situatia din prezent in piete ramane una moderat pozitiva, temerile privind criza datoriilor de stat din Europa reprezentand principalul factor care tine bursele pe loc.

“Lucrurile nu arata atat de rau, insa din piete lipseste un element care sa declanseze miscari importante, iar in aceste conditii volumele tranzactionate de investitori raman uimitor de mici”, se mentioneaza intr-un raport al bancii austriece.

Analistii Erste spun ca dupa rezultatele financiare mixte inregistrate de companii in ultimul trimestru din 2011, anunturile pe T1 2012 ar putea sa determine o miscare pozitiva a pietelor, in cazul in care cifrele ar arata o imbunatatire a situatiei.

Statistica ultimului deceniu arata ca BET, principalul indice al bursei locale, a crescut in medie cu 1,45% in mai – una dintre lunile cu evolutii mai slabe.

Potrivit unei analize realizata de compania britanica de servicii financiare Bespoke Invest, istoria ultimilor 80 de ani arata ca inceputul lunii mai aduce cresteri pe actiuni, insa trendul pozitiv se inverseaza rapid in restul lunii, perioada in care castigurile din prima saptamana sunt eliminate complet. Statistica se bazeaza pe evolutia indicelui american S&P 500.

Petrom, in topul actiunilor cu potential. Recomandari inversate pentru Antibiotice si Biofarm. TEL si TGN – conduc clasamentul dividendelor in Europa

Petrom (SNP) este singura actiune romaneasca aleasa de Erste in clasamentul tilurilor din Europa Centrala si de Est care au cel mai mare potential de crestere. Actiunile SNP au un potential de crestere de 23,5% in urmatoarele 12 luni, avand in vedere pretul tinta de 0,4 lei/actiune dat de catre Erste. Petrom a crescut cu 38% pe BVB de la inceputul anului 2012.

Banca austriaca si-a inversat recomandarile pentru actiunile producatorilor romani de medicamente Antibiotice (ATB) si Biofarm (BIO). Astfel, pretul tinta al Antibiotice a fost redus de la 0,48 lei, la 0,45 lei iar recomandarea a fost schimbata de la “Acumulare” la “Mentinere”. De cealalta parte, pretul tinta al titlurilor BIO a fost marit la 0,24 lei, (cu 27% peste cel din piata) iar recomandarea de “Mentinere” a fost schimbata in “Acumulare”.

In privinta dividendelor, randamentul adus de cele oferite in acest an de Transelectrica si Transgaz (circa 12%) este unul dintre cele mai mari din Europa. Doar dividendele Ericsson Nikola Tesla (companie de telecomunicatii afiliata suedezilor de la Ericsson) au adus castiguri mai mari.

Pentru anul viitor, analistii Erste Bank estimeaza un randament de 13,3% pentru dividendele Transelectrica si de 11,6% pentru dividendele Transgaz, cele mai mari din randul companiilor europene analizate.

Barclays Capital: Nu vindeti in mai. Investitorii „in risc” vor fi rasplatiti

Intr-un raport pe luna mai adresat clientilor, reprezentantii diviziei piete de capital din cadrul bancii britanice Barclays le recomanda acestora sa nu se grabeasca sa isi vanda actiunile in luna mai.

„In ciuda performantei slabe inregistrata de activele riscante, consideram ca anumite elemente din aprilie sunt incurajatoare. Ramanem la parerea ca investitorii ‚in risc’ sunt rasplatiti, iar acestia ar trebui sa continue sa isi mentina pozitiile pana cand va exista un element mai puternic care sa determine o iminenta cadere a pietei”, spune Michael Gavin, head of emerging markets strategy in cadrul Barclays Capital, citat de CNBC.

Gavin spune ca zilele de scaderi modeste din aprilie, urmate la scurt timp de sedinte in care actiunile si-au revenit, reprezinta unul dintre elementele incurajatoare.

„Este dificil sa ne imaginam o piata bull sustinuta atat timp cat recuperarea economica nu este una stralucita, iar riscurile sistemice raman destul de ridicate. Credem totusi ca investitorii ar trebui sa ramana in piata pana in momentul in care un catalist pentru caderea burselor sa nu fie doar identificabil in principiu, ci si iminent”, a mai adaugat oficialul Barclays.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Analiza: Romanii au cumparat cu 20% mai multe masini noi anul trecut