Bursa de la Bucuresti a crescut cu 1,06%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa lipseasca de la tranzactionare, iar lichiditatea a fost asigurata in proportie de 72% de opt deal-uri cu 0,55% din actiunile BRD (BRD).
Piata a deschis sedinta in scadere usoara, iar pana la mijlocul sedintei a revenit pe crestere usoara. Totusi, volumele de actiuni tranzactionate pe piata principala au fost reduse, majoritatea investitorilor adoptand pozitii de asteptare, potrivit Mediafax.

"Pietele continua evolutia laterala din lipsa unor evenimente care sa modifice substantial situatia actuala. Datele de inregistrare pentru dividende constituie miza pentru urmatoarea perioada, iar saptamana viitoare este destul de aglomerata din acest punct de vedere, peste 10 companii urmand sa fie in atentia investitorilor cu ocazia datei de inregistrate. Spre sfarsitul acestei perioade ne putem astepta la corectii din partea actiunilor vizate. Un aspect pozitiv al acestei perioade de amorteala il constituie faptul ca piata a reusit sa treaca destul de bine peste evenimentele care se petrec in aceste zile pe scena politica, avand in vedere ca volatilitatea indicilor a fost una extrem de redusa", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,54%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,66% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat ziua in stagnare.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,95%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Pe piata principala investitorii au tranzactionat actiuni de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro), iar cea mai mare parte a lichiditatii bursei a fost sustinuta de opt deal-uri realizate la intervale diferite de timp cu 0,55% din titlurile BRD, de 40,1 milioane lei (9,1 milioane euro). Astfel, rulajul BVB a urcat la 55,6 milioane lei (12,6 milioane euro), suma cu 24% mai redusa decat lichiditatea de miercuri, de 73,2 milioane lei (16,6 milioane euro).

Rulajul de miercuri a fost asigurat in proportie de 47% de doua deal-uri cu 0,52% din actiunile Fondului Proprietatea, de 34,6 milioane lei (7,8 milioane euro).

"Asa cum era de asteptat intr-o perioada in care volumele tranzactionate in piata sunt din ce in ce mai scazute, dealurile raman sigura solutie viabila pentru investitorii de talie mare. Tranzactiile deal au ajuns in unele zile sa reprezinte peste jumatate din valoarea tranzactiilor din piata. Totodata, o evolutie intr-un interval strans a pietei i-a determinat pe spectulatori sa se orienteze spre derivate, care inregistreaza variatii mai mari si dau posibilitatea de a paria si pe scadere", a mai spus traderul.

Pana la inchiderea pietei principale de la BVB, investitorii au tranzactionat produse structurate de 6,2 milioane lei (1,4 milioane euro), valoarea aproape la jumatate cat rulajul cu actiuni, exceptand deal-urile cu actiuni BRD. Transferurile cu produse structurate si cu titluri de pe sistemul alternativ de la BVB se operesc la ora 18:30, la aproape doua ore dupa inchiderea pietei principale.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) si OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 2,5 milioane lei si, respectiv, 2,3 milioane lei. Titlurile SIF Transilvania au scazut cu 0,81%, la 0,737 lei, iar actiunile companiei petroliere au crescut cu 1,95%, la 0,4129 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea, de regula cele mai lichide din piata, au consemnat al patrulea rulaj de la BVB, de 1,8 milioane lei, fiind depasite cu putin si de actiunile BRD, unde operatiunile au fost cu putin peste 1,8 milioane lei. Actiunile FP au avansat cu 1,27%, la 0,5585 lei, iar titlurile BRD au urcat cu 1,05%, la 10,6 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 617.000 de lei, valoare de doua ori peste rulajul de miercuri, de 307.000 de lei.

La finalul sedintei de la BVB, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,4%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri