La cinci ani de la infiintarea sa, Depozitarul Central (DC), institutia care asigura compensarea si decontarea tranzactiilor de pe Bursa, isi propune sa puna bazele unei noi entitati – Contrapartea Centrala – care sa le garanteze investitorilor decontarea schimburilor pe care acestia le fac in piata.
De asemenea, perioada necesara decontarii tranzactiilor de pe BVB ar putea sa fie redusa la cel mult doua zile, fata de trei in prezent, dupa ce Comisia Europeana va aproba si implementa o serie de noi reglementari aplicabile depozitarilor din Uniune.

“Propunerea realizarii unui set de reglementari pentru depozitarii centrali a fost aprobata pe 7 martie de catre oficialii UE. Potrivit acestor noi reglementari, noul ciclu pentru decontarea unei tranzactii va dura de cel mult doua zile. Majoritatea reglementarilor propuse au insa ca scop cresterea sigurantei operatiunilor de post-tranzactionare din pietele de capital”, a declarat Felicia Stanescu, policy officer in cadrul Comisiei Europene.

In prezent, investitorii de pe Bursa de la Bucuresti intra in posesia banilor din vanzarea actiunilor la trei zile dupa ce tranzactia s-a realizat in piata. Aceeasi perioada este valabila si in cazul achizitiilor de actiuni, decontarea fiind efectuata la trei zile dupa schimbul efectiv.

Infiintarea Contrapartii Centrale: Ce face institutia, care sunt beneficiile si cu ce bani sunt garantate tranzactiile?


In general, o Contrapartea Centrala (CC) are atributii de garantare si decontare a tranzactiilor facute intr-o piata, sau de un anumit participant din piata. Contrapartea Centrala pentru piata spot pe care Depozitarul Central isi propune sa o infiinteze va avea insa doar atributii de garantare a tranzactiilor, din moment ce principala functie a DC este aceea de a deconta tranzactiile.

Intr-o conferinta de presa organizata de catre Depozitarul Central cu ocazia implinirii a cinci ani de la infiintare, Dan Paul, vicepresedintele BVB, compania care controleaza Depozitarul, a declarat ca spera sa vada implementarea Contrapartii Centrale in urmatorul an.

Adriana Tanasoiu, sefa Depozitarului Central, spune ca momentan se analizeaza metodele prin care se vor pune bazele acestei noi institutii.

In prezent nu exista o garantie efectiva ca tranzactia unui investitor de pe BVB se va deconta la timp sau ca se va deconta vreodata. Pana acum nu am avut niciodata o situatie in care sa se intample acest lucru, insa Contrapartea Centrala se va substituti intre cumparator si vanzator in cadrul unei tranzactii, asumandu-si riscul defaultului uneia dintre parti si garantand decontarea schimbului”, a declarat Adriana Tanasoiu.

CC va calcula pozitiile nete, atat pe partea de actiuni cat si pe cea de bani, a celor care fac schimburi, pe baza acestora participantii din piata – brokerii – urmand sa depuna marje care sa garanteze realizarea tranzactiilor.

“Daca cineva a cumparat un milion de actiuni X si a vandut doua milioane de actiuni X, se calculeaza netul, adica vanzarea unui volum de un milion de actiuni, si nu totalul (trei milioane de actiuni tranzactionate). Pentru garantarea tranzactiilor, participantii vor depune niste marje, care se modifica permanent in functie de schimburile facute si de coeficientii de risc calculati de CC”, spune Tanasoiu.

Ea a mai adaugat ca firmele de brokeraj de pe bursa nu vor fi obligate sa fie membri ai Contrapartii Centrale. Acestia vor putea sa se asocieze in grupuri, care la randul lor vor fi asociate CC.

Cel mai probabil Contrapartea Centrala va fi administrata de grupul BVB.

“Principalul beneficiu este acela ca prin garantarea decontarii vom avea o imagine mult mai buna in viziunea marilor investitori straini care vin pe piata romaneasca. Daca de exemplu Goldman Sachs vine in Romania si decide sa fie participant pe piata, banca trebuie sa identifice care sunt contrapartile cu care va tranzactiona. Aceste contraparti sunt toti brokerii de pe BVB. Banca apoi trebuie sa isi calculeze riscul fiecarui participant si sa deschida linii de credit pentru fiecare dintre acestia, pentru ca ei pot sau nu sa livreze actiunile sau banii din tranzactii. Existenta Contrapartii Centrale simplifica insa aceasta situatie pentru ca banca are nevoie de o singura linie de credit, doar pentru relatie dintre ea si Contrapartea Centrala”, a explicat Adriana Tanasoiu.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri