Fondul Proprietatea (FP) va distribui dividendele dupa inregistrarea hotararilor AGA la Registrul Comertului, deoarece repartizarea profitului de anul trecut a fost contestata in instanta de un actionar, avocatul Ioana Sfiraiala, care a deschis mai multe proces, informeaza Mediafax.
"In data de 9 mai 2012, Fondul a primit trei citatii de la Tribunalul Bucuresti in trei dosare (dosar nr. 15960/3/2012, 15961/3/2012, respectiv 15964/3/2012). Aceste litigii noi au fost demarate de Ioana Sfiraiala, un actionar al Fondului, in calitate de reclamant, pentru a bloca inregistrarea la Registrul Comertului a hotararilor aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor Fondului care a avut loc in 25 aprilie 2012 in prima sedinta (...) Administratorul Fondului informeaza actionarii ca inregistrarea hotararii aprobate in 25 aprilie 2012 pentru repartizarea profitului net si a distribuirii dividendelor pentru anul financiar 2011 reprezinta una dintre hotararile actionarilor pe care Ioana Sfiraiala incearca sa le blocheze prin intermediul acestor litigii noi. In consecinta, plata dividendelor poate avea loc numai dupa inregistrarea hotararilor actionarilor la Registrul Comertului", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Pe site-ul instantei de judecata sunt inscrise sase dosare in care Sfiraiala contesta inregistrarea deciziilor AGA la Registrul Comertului, fara a fi precizate si hotararile contestate. Primele termene in aceaste dosare sunt in intervalul 11-16 mai.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat la 25 aprilie distribuirea unor dividende de 507,6 milioane lei (aproape 115 milioane euro), respectiv 93% din profitul inregistrat anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro). Valoarea bruta a dividendului este de 0,03854 lei/actiune, in crestere cu 21% fata de nivelul de anul trecut, de 0,03141 lei/actiune.

Anuntul Fondului Proprietatea vine in prima zi din care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa incaseze dividendele din profitul de anul trecut. La mijlocul sedintei de tranzactionare de joi, actiunile FP erau cotate la 0,52 lei, pret cu 6,31% sau 0,035 lei sub ultima cotatie de miercuri. De regula, in data ex-dividend pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de dividendul pe care il va acorda emitentul respectiv.

Avocatul Ioana Sfiraiala a contestat, incepand din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivand ca Franklin Templeton nu avea dreptul sa convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea a contestat in octombrie 2010 in instanta o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal, cu 30 de zile inainte de AGA.

Ea nu a contestat, insa, si AGA din aprilie 2011, cand s-a aprobat distribuirea de dividende din profitul din 2010.

Tribunalul Bucuresti a admis, pe 21 decembrie 2011, in parte o cerere a reclamantei. Instanta a dispus, atunci, anularea hotararilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor. Instanta a decis si anularea hotararii prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP, precum si a deciziilor actionarilor de revocare a Directoratului si de alegere a membrilor Comitetului Reprezentantilor.

La inceputul lunii martie Fondul Proprietatea a anuntat ca va face recurs la decizia instantei.

Actionarii Fondului Proprietatea au decis la 25 aprilie si ratificarea si adoptarea tuturor deciziilor adoptate in AGA de la preluarea mandatului de catre Franklin Templeton, in 2010, pana la 24 aprilie 2012.

La finalul lunii aprilie, investitorii institutionali straini detineau 46,28% din actiunile Fondului Proprietatea, participatia lor scazand pentru prima data de la listarea FP, in ianuarie 2011.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din actiuni, si City of London (7,21%).

Calculata la cel mai recent pret din piata, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 7,164 miliarde lei (1,622 miliarde euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri