Bursa de la Bucuresti a scazut cu 2,85%, corectia fiind amplificata de actiunile Fondului Proprietatea si Transgaz, care au coborat cu 7,03% si, respectiv, cu 11,34%, in ziua din care cumparatorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut, informeaza Mediafax.
Actiunile FP au scazut cu 0,039 lei, iar dividendul brut este de 0,0385 lei/titlu. Cea mai recenta operatiune cu actiunile Fondului a fost realizata la 0,516 lei, pret cu 7,03% sub ultima cotatie de miercuri. Aceste titluri au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 17,6 milioane lei.

De regula, in data ex-dividend, din care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa incaseze dividendele din profitul de anul trecut, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului.

Influenta datei ex-dividend asupra actiunilor Fondului Proprietatea a fost vizibila si intr-un deal cu 0,3% din titluri. Tranzactia negociata a fost realizata la 0,512 lei, pret cu 7,75% sau cu 0,043 bani sub nivelul de miercuri. Deal-ul a fost operat pentru 21 milioane lei.

Titlurile Transgaz au coborat cu 11,34% sau cu 27,7 lei, ajungand la cotatia de 216,5 lei. Valoarea cu care pretul a scazut este apropiata de dividendul net pe care compania il va acorda actionarilor, de 29,76 lei/actiune. Reculul titlurilor Transgaz a venit al saptelea rulaj din piata, de 804.000 de lei.

"Pentru emitentii care au in aceste zile datele de inregistrare pentru dividend este o perioada grea. Situatia politica din unele tari europene, precum si avertismentele facute de unele agentii de rating au condus la o scadere importanta a indicilor bursieri externi. Aceste evenimente negative s-au manifestat si in piata locala de capital. Ca atare, dupa datele de inregistrare, cotatiile emitentilor au coborat cu mai mult decat valoarea dividendului", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.
Corectiile inregistrate de actiunile Fondului Proprietatea si Transgaz au influentat vizibil indicii bursieri.
Astfel, la inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 3,62%, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea, era cu 2,17% sub nivelul de miercuri.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 2,49%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat cel mai vizibil recul, de 3,68%, influentat in principal de actiunile Transgaz.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 62,4 milioane lei (14,1 milioane euro), suma cu aproape doua treimi peste rulajul de miercuri, de 38,4 milioane lei (8,7 milioane euro). Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 62% de transferurile cu actiunile FP, de 38,7 milioane lei (8,7 milioane euro).

"In aceasta perioada de raportari financiare pentru primul trimestru, scaderile ar putea fi temperate doar de rezultate excelente. Tocmai de aceea investorii trebuie sa se orienteze in aceasta perioada tulbure catre societati cu date financiare solide. Schimbarea guvenului a condus la o atitudine pasiva a investitorilor, acestia asteptand deciziile noului guvern, cu impact asupra pietei de capital. Cred ca aceasta perioada este una de acumulare temporara, cu asteptari pentru a culege roadele in toamna", a mai spus brokerul.

Un deal a fost realizat si cu 0,65% din actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), pentru aproape 1,6 milioane lei. Titlurile au fost cedate la 32 lei, pret cu 0,16% peste nivelul de miercuri. Pe piata principala, actiunile BVB au scazut cu 2,97%, la 31 lei, pe un rulaj de doar 82.000 de lei.

Rulaje importante au consemnat si titlurile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5), de 7,5 milioane lei si, respectiv, 6,7 milioane lei. Actiunile SIF Transilvania au avansat cu 2,18%, la 0,7255 lei, iar titlurile SIF Oltenia au scazut cu 1,96%, la 1,3 lei.
Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 591.000 de lei, valoare de trei ori peste rulajul de miercuri, de 182.000 de lei.
Lichiditatea a fost sustinuta de titlurile Chimica Orastie (CHII) si actiunile LCS Imobiliar Cluj-Napoca (LCSI), care au consemnat rulaje de 232.000 de lei si, respectiv, de 154.000 de lei.

Cu putin inainte de inchiderea sedintei a fost transferat un pachet de actiuni reprezentand aproximativ 63% din titlurile Chimica, la un pret de 0,1 lei, cu mult sub cotatia anterioara, de 2,03 lei. Potrivit celor mai recente raportari, asociatia salariatilor detine 71,71% din actiuni.
Titlurile LCS Imobiliar au stagnat la 5,83 lei.

In parte a doua a sedintei bursele vest-europene au revenit pe crestere, dupa doua zile consecutive de scadere. Astfel, la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,8%. Revenirea pietelor mature a fost urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care au crescut cu pana la 1,5%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri