22 Mai 2012

Cum se vede bursa romaneasca prin ochii unui investitor estonian



Potential urias, imbunatatire constanta a accesibilitatii versus lipsa de lichiditate si de companii strategice. Asa se vede, pe scurt, piata romaneasca de capital prin ochii unui investitor estonian. A investit in Romania in banci, SIF, companii petroliere si, evident, Fondul Proprietatea. Continua sa se uite cu interes la piata noastra, asteapta marile privatizari si spera ca vor fi facute intelept. Citeste un interviu cu Lauri Lind, senior partner al Ridge Capital, un fond estonian de investitii focusat pe tarile emergente.

Lauri Lind a fost Head of Equities la Hansabank/Swedbank, cea mai mare institutie financiara din zona tarilor Baltice, intre 1998 si 2009. Din anul 2004 s-a focusat pe Europa Centrala si de Sud Est, intermediind o serie de tranzactii importante in regiune. In 2010, impreuna cu Pärt Kivaste, a infiintat Ridge Capital, companie independenta de investitii, cu focus pe zonele emergente. Cei doi au impreuna peste 25 de ani de experienta in Europa Centrala si de Est, in actiuni, derivate si bonduri.

Lauri Lind crede ca piata romaneasca de capital are potential sa devina cea mai mare din regiune, concurand inclusive cu Varsovia – dupa listarea companiilor de stat.

“Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central trebuie sa imbunatateasca arhitectura de tranzactionare si decontare, pentru a sustine cresterea lichiditatii si pentru a incuraja activitatea investitorilor”, a declarat Lind, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

In cei peste 14 ani de activitate in industria financiara a investit in mai multe companii romanesti, prin diverse mijloace: banci, Petrom, dezvoltatori imobiliari, SIF si Fondul Proprietatea. In prezent, Ridge Capital nu are nicio investitie care sa depaseasca 5% din capitalul unei companii.

In opinia sa, nu exista obstacole puternice pentru investitorii de portofoliu care vor sa acceseze piata romaneasca.

“Din punct de vedere tehnic, Romania a devenit usor de accesat, de-a lungul anilor. Dar, un factor decisiv pentru fondurile mari de investitii ramane lichiditatea zilnica scazuta care limiteaza, practic, investitia doar la Fondul Proprietatea”, spune managerul de fond.

Avantajul major al pietei romaneste este tocmai faptul ca nu este o piata principal in regiune, deci “puteti sa schimbati reglementarile si sa deveniti mai flexibili decat bursele mari”.

In prezent, SIF-urile si Fondul Proprietatea sunt in topul alegerilor pentru investitori. Dar sigur toata lumea va fi cu ochii pe noile privatizari si listari.

“IPO-urile Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectria sunt foarte interesante, cata vreme evaluarea si pretul de oferta vor fi corecte. Nu am investit in Transelectrica pentru ca a fost o oferta foarte mica. De asemenea, pretul final nu a fost foarte atractiv, dupa ce investitorii de retail au fost fortati sa cumpere actiuni mai scumpe. Nu este o practica foarte comuna in randul companiilor de utilitati care isi vand actiunile catre clientii locali”, a declarat Lauri Lind.
Sfaturi pentru piata locala
Ce ingrediente ar trebui sa folosim pentru o dezvoltare rapida si fundamentata a pietei?

Continuati programul de privatizari si listati companiile cat de repede permit conditiile pietei. Focusul investitorilor pe lichiditatea zilnica nu va disparea. Apoi, permiteti imprumutul de actiuni si lansati piata OTC, care va crea volume mai mari, investitorii putand fi mai activi in administrarea portofoliilor”, spune Lind.

In opinia sa, existenta SIF-urilor are si avantaje, dar si dezavantaje. “Investitorii nu au motive sa cumpere actiuni la mai multe companii, ei putand sa intre in FP sau SIF si sa aiba astfel o expunere diversificata. Cred ca SIF-urile ar trebui sa se diversifice intre ele, astfel incat fiecare sa se focusese pe un sector diferit sau chiar pe diverse clase de active”.

De asemenea, Lauri Lind crede ca motivatia managerilor SIF-urilor ar trebui sa fie mult mai legata pe pretul actiunii, printr-un plan de motivare prin optiuni sau un bonus annual (recompense mai legate de actiunile efective, decat de cash).

Interesul Ridge Capital in cresterea participatiilor si implicarea mai activa in SIF-uri va depinde in mare parte de managerii fiecarei companii in parte.

In prezent, compania pe care o conduce este focusata pe Europa Centrala si Europa de Sud Est, unde Bulgaria, Romania si Serbia sunt foarte interesante.

“Aceste tari au inca un grad semnificativ de sub dezvoltare, in timp ce la capitolul finante publice stau mult mai bine decat alte tari vecine”, a conchis Lauri Lind.

Sursa foto: pilt.delfi.ee



Citeste si