23 Mai 2012

Bursa primeste o doza mica de optimism



Bursa de la Bucuresti a crescut marti cu 2,16%, in linie cu marile burse europene, dupa ce luni a atins cel mai redus nivel din acest an, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a depasit 9 milioane lei, scrie Mediafax.

Piata a urcat cu peste 1% inca din primele minute si, ulterior, a fluctuat usor peste acest nivel. Chiar la inchidere cresterea a depasit 2%. Totusi, majoritatea investitorilor au fost prudenti la tranzactionare, dupa ce bursa a atins luni cel mai redus nivel din acest an.

"Optimismul transmis de pietele internationale se resimte si pe plan local, iar bursa incearca un rebound timid dupa sedintele consecutive de scadere de zilele trecute. Corelatia cu pietele internationale continua sa fie stransa in aceasta perioada, insa ceea ce atrage atentia este lichiditatea care a scazut substantial. Faptul ca volumele tranzactionate nu mai sunt atat de ridicate ca in perioadele de scaderi ne arata ca aceste cresteri sunt sustinute doar de o mica parte dintre jucatorii din piata, iar majoritate stau in expectativ", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 2,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,39% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,57%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 2,07%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 9,1 milioane lei (2 milioane euro), valoare de peste doua ori sub rulajul sedintei precedente, de 20,8 milioane lei (4,7 milioane euro).

"Probabil daca nu vor aparea turbulente majore pe plan extern vom vedea o continuare a cresterilor, chiar daca evolutia nu pare pentru moment sa aiba o sustinere suficient de puternica. Totusi, faptul ca investitorii sunt ghidati de miscarile pietelor externe cred ca va conta mai mult, iar eventualele decalaje create vor fi recuperate rapid. Cert este ca piata este caracterizata in momentul de fata de o stare de teama a investitorilor, iar ei sunt atenti la orice stire sau indicator care este este anuntat si reactioneaza de indata in consecinta", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea asu fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,8 milioane lei, si au asigurat 43% din rulajul bursei. Pretul acestor actiuni a crescut cu 1,84%, la 0,499 lei.
Pe segmentul destinat obligatiunilor, pentru 3,5 milioane lei, au fost transferate doua pachete de titluri de stat cu scadenta in iulie 2027.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,3%, datorita sperantelor investitorilor ca liderii UE ar putea lua noi masuri de combatere a crizei datoriilor de stat, la summit-ul de miercuri, precum si datorita optimismului generat de informatii privind cresterea investitiilor Chinei in infrastructura.



Citeste si