Increderea investitorilor de private equity din Europa Centrala s-a redresat in ultimele sase luni, potrivit unui analize realizata de catre firma de consultanta si audit Deloitte. Aproape 60% dintre participantii care au raspuns la studiu spun ca ca se vor concentra cu precadere pe realizarea de noi investitii pe perioada verii 2012.

Cel mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index, arata ca redresarea moderata de anul trecut si-a gasit ecou in intensificarea activitatii de fuziuni si achizitii in regiune, in ultima jumatate de an.

Potrivit lui Garret Byrne, Partener si Lider Private Equity in cadrul Deloitte, „studiul analizeaza mai multi parametri care arata ca nivelul de incredere s-a imbunatatit; exista, de asemenea, sentimentul ca se intampla si alte tranzactii. Acest lucru este subliniat si de evidenta a 20 de investitii noi enumerate in raport”.

Estimari climat economic

Datorita nivelului mai ridicat de optimism exprimat de participantii la acest studiu, indicele de incredere a urcat de la 70, in octombrie 2011 (al doilea minim istoric) la 101, marcand astfel o redresare semnificativa (a treia ca importanta de la lansarea sa, in martie 2003). In prezent, indicele are o valoare apropiata cu nivelul inregistrat in aprilie 2008, cu putin inainte de caderea sa abrupta; tendinta este evident de crestere, in acest moment, dupa lungul declin inceput in urma cu patru ani.

„Romania nu a beneficiat in aceeasi masura de intensificare recenta a activitatii de investitii in regiune precum Polonia sau Cehia, de exemplu”, spune Hein van Dam (foto), Partener Coordonator, Financial Advisory Services Deloitte Romania. „Per ansamblu, as spune ca fondurile locale raman prudente, concentrandu-se pe administrarea portofoliului existent, chiar daca se arata mai confortabile cu aceasta noua stare de normalitate”.

Principalele concluzii ale studiului:

• Nivelul in crestere al increderii arata ca temerile privind deteriorarea mediului economic in regiune s-a ameliorat, comparativ cu editiile anterioare ale studiului;

• 24% dintre respondenti preconizeaza imbunatatirea conditiilor economice in urmatoarele sase luni, iar 29% se asteapta la intensificarea activitatii pe piata de private equity;

• Investitorii din regiune profita de conditiile de piata care favorizeaza cumparatorul si manifesta disponibilitatea de a-si asuma anumite riscuri investitionale;

• 59% dintre respondenti declara ca se vor concentra cu precadere pe realizarea de noi investitii pe perioada verii 2012;

• O pondere importanta de respondenti (raportata la istoricul studiului) estimeaza ca se vor dedica in cea mai mare parte a timpului activitatilor de colectare de noi fonduri (18%), ceea ce sugereaza ca se pregatesc sa isi intensifice activitatea in urmatorii ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si