Noul actionar majoritar al Azomures (AZO), traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding, lanseaza o oferta prin care vrea sa preia 24,12% din actiunile combinatului chimic, pentru 281,7 milioane lei (63,3 milioane euro), si propune un pret cu aproape 9% peste cotatia de la bursa, scrie Mediafax.
Ameropa, prin firma Pelican Fertilizers, a anuntat un pret de 2,22 lei/actiune, cu 8,8% peste cea mai recenta cotatie de la bursa, de 2,02 lei/titlu, potrivit informatiilor din decizia prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat oferta de preluare.

Oferta a fost aprobata miercuri de CNVM si se va derula in perioada 5 - 25 iunie, fiind intermediata de ING Bank.

Calculata la pretul propus de Ameropa, valoarea de piata a producatorului de ingrasaminte chimice din Targu Mures este de 1,167 miliarde lei (262,7 milioane euro). Capitalizarea bursiera a Azomures este de 1,073 miliarde lei (241,4 milioane euro) in functie de cea mai recenta cotatie de la bursa.

Al doilea mare actionar al Azomures este Fondul Proprietatea (FP), care detine aproape 11,13% din titluri. Daca FP va vinde actiunile, va incasa aproape 130 milioane lei (29,2 milioane euro).

Azomures a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri in crestere cu 9%, la 446,4 milioane lei (102,5 milioane euro), si un profit in urcare cu 5%, la 46,5 milioane lei (10,7 milioane euro).

Producatorul de ingrasaminte chimice a fost preluat la jumatatea lunii martie de catre traderul elvetian de ingrasaminte chimice si cereale Ameropa. Compania din Elvetia controleaza indirect 75,87% din titlurile Azomures. Prin firma Pelican Fertilizers, pe care o detine, Ameropa a cumparat atunci firmele Eurofert si Azomures Holdings, de la investitorii turci care controlau Azomures.

Prin preluarea Azomures, Ameropa a ajuns sa controleze si operatorul portuar Chimpex Constanta (CHEM).

Ameropa va derula o oferta de preluare si la Chimpex, prin care vrea sa preia 9,57% din actiunile operatorului portuar pentru 10,4 milioane lei (2,3 milioane euro). Traderul elvetian propune si in acest caz un pret peste cotatia de la bursa. Ameropa a prezentat un pret de 9,7 lei/actiune, cu 7,78% peste cea mai recenta cotatie de le bursa, de 9 lei/titlu.

Operatiunea se va derula tot in perioada 5 - 25 iunie si va fi intermediata de ING Bank.

La pretul propus de Ameropa, valoarea de piata a Chimpex este de 109,3 milioane lei (24,5 milioane euro), iar calculata la cea mai recenta cotatie de la bursa capitalizarea companiei este de 101,4 milioane lei (22,8 milioane euro).

Actiunile Azomures au urcat cu peste 7%

Actiunile Azomures (AZO) au urcat cu 7,6%, dupa anuntul ofertei de preluare in care noul actionar majoritar, traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding, propune un pret cu aproape 9% peste cotatia precedenta de la bursa.

Ameropa detine in Romania si Ameropa Grains Constanta (CCRL), fosta Comcereal Constanta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri