Ministerul Finantelor a renuntat la initiativa de impozitare a fiecarei tranzactii in castig, criticata de jucatorii din piata de capital, si propune ca impozitarea profitului sa fie facuta anual.

Astfel, brokerii vor determina castigul net anual sau pierderea neta ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului trecut pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, se arata intr-un nou proiect de modificare a Codului Fiscal citat de Mediafax.

Potrivit proiectului precedent de modificare a Codului Fiscal, prezentat marti, societatile de brokeraj urmau sa retina un impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzactie pe profit, prevedere care a atras imediat nemultumirea brokerilor si investitorilor din piata de capital. Acestia au afirmat ca o astfel de masura va descuraja investitorii sa tranzactioneze si va incetini dezvoltarea bursei, si asa greoaie, si au propus revenirea la sistemul colectarii unei cote anticipate de 1%.

Atat vechiul proiect, cat si noua propunere elimina obligativitatea platilor trimestriale in ceea ce priveste impozitul pe profit.

Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, s-a intalnit miercuri cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea pentru a discuta pe tema noilor prevederi propuse. Dupa intalnire, Anghel a afirmat ca exista disponibilitate din partea Finantelor pentru a renunta la propunerea de impozitare pe fiecare tranzactie in castig.

In noul proiect se spune ca fiecare intermediar va calcula castigul/pierderea la fiecare tranzactie efectuata pentru clienti, va calcula totalul castigurilor/pierderilor pe tot anul, dupa care va transmite in forma scrisa catre fiecare contribuabil informatiile privind rezultatul tranzactiilor efectuate in cursul anului.

Ultimul pas este depunerea la Fisc a unei declaratii informative privind totalul castigurilor/pierderilor pentru fiecare contribuabil.

Legislatia actuala stabileste ca fiecare investitor pe piata de capital este obligat sa calculeze, sa declare trimestrial castigul acumulat si sa plateasca, tot trimestrial, impozitul aferent. O alta declaratie este depusa pentru intregul an, in baza acesteia urmand sa se realizeze regularizarea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
30 de ani de la Revolutie, 10 ani irositi pentru ca "Nu vindem tara"