Romania poate oferi credibilitate pentru investitorii straini daca exista un consens la nivel politic, pe termen lung, in privinta unor prioritati strategice, apreciaza presedintele CA al Bursei de Valori, Lucian Anghel, in cadrul celei de-a treia editii a conferintei “Maturizarea pietei de capital”, organizata in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti.
"Este nevoie de consens la nivel politic, pe termen lung, pe 3-4 prioritati ale Romaniei, pentru a da credibilitate. (...) In Polonia totul este gandit pe termen de 5-10 ani. Indiferent de culoarea politica, cei care au fost la putere in ultimii 5-10-20 de ani au mers pe o anumita directie. Ai spus ca te tii de calendarul ofertelor publice, atunci tine-te. Asta face Polonia, ofera credibilitate", a afirmat el, conform Mediafax.

Seful Bursei a spus ca deficitul bugetar al Romaniei pe termen lung trebuie sa scada si ca datoria publica este in crestere, iar dobanzile platite pentru finantare vor urca in timp.

"Investitorii internationali dicteaza. Daca sentimentul se inrautateste o tara poate fi pusa la zid. In prezent platim o dobanda de 5 lei pentru fiecare 100 de lei venituri (dobanda platita de Ministerul Finantelor pentru titlurile de stat, n.r.). In timp, costul cu dobanda va creste. Statul trebuie sa gaseasca alternative de finantare, iar bursa poate fi una dintre acestea, prin vanzarea unor pachete minoritare de actiuni pe care ar putea sa le cumpere si fondurile de pensii. Datoria publica este in crestere si inca nu avem infrastructura. Aceasta poate fi creata, dar trebuie finantata. Si asta prin cresterea datoriei publice", a aratat el.

Anghel a mentionat ca unele companii private au contactat bursa pentru a afla conditiile necesare listarii, stimulate de succesul ofertei Transelectrica.

"Am discutat cu ministrul Isar (ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, n.r.), exista aceasta determinare pentru continuarea programului de privatizari. Istoria ne-a aratat ca niciodata nu o sa gasesti momentul perfect pentru lansarea unei oferte, dar cred ca o companie importanta poate gasi investitori. Pentru investitorii internationali un pachet evaluat la 200 milioane euro nu este o suma foarte mare. Eu as merge pe respectarea calendarului de privatizare agreat cu organismele internationale", a spus Anghel, intrebat daca crede ca privatizarile ar putea fi amanate din cauza unui eventual faliment al Greciei.

In urma cu aproape doua saptamani Isar a declarat ca bursele din Londra si Viena sunt luate in calcul pentru dubla listare a unor companii din programul de privatizare, care prevede vanzarea, in a doua parte a anului, a unor participatii la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri