Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a incheiat a doua zi consecutiva de crestere, cu 1,55%, intr-o piata in care atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata doar pe cateva actiuni, informeaza Mediafax.
Piata locala a fost pe verde inca de la deschiderea sedintei, insa volumele de actiuni tranzactionate au fost reduse in majoritatea operatiunilor. In a doua parte a zilei, o parte dintre investitori au inceput sa plaseze ordine de cumparare la preturi din ce in ce mai ridicate, pentru titlurile SIF-urilor, OMV Petrom, BRD si Banca Transilvania, astfel ca aceste titluri au crescut cu 2% - 4,7%.

"Aceste actiuni sunt preferatele investitoriilor straini. OMV Petrom este inca intr-o consolidare deoarece scaderea exceptand dividendul nu a fost foarte mare. Pe cealalta parte, pe BRD am avut parte de scaderi mai mari, cauzate de contextul economic si de sentimentul din Europa. Banciile din Europa au suferit scaderi destul de mari in ultima saptamana si linia a fost urmata si pe piata din Romania de actiunile Bancii Transilvania si BRD, care au pierdut 10% si, respectiv, 14% in ultimele cinci sedinte de tranzactionare. Pe de alta parte, actiunile OMV Petrom au scazut cu doar 3%", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

Punctul maxim atins joi de indicele general al Bursei, BET-C, a fost inregistrat la ora 15:00, cand piata era cu 2% peste nivelul de miercuri. Ulterior, cresterea a incetinit, astfel ca la inchiderea pietei principale indicele general era cu 1,55% peste ziua anterioara.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 1,58%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,75%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat ziua in urcare cu 2,59%. Titlurile a patru dintre SIF-uri au consemnat cresteri de 3,83% - 5,07%, in timp ce actiunile SIF Muntenia au crescut cu doar 0,67%. Titlurile FP au avansat cu 0,73%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 2,11%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"In acest moment este greu de spus daca scaderiile s-au terminat. Am ajuns la niste nivele si aici ma refer la indicii BET, BET-FI si BET-XT, niveluri care pentru unii sunt atragatoare. Corectiile au mai sters din riscul de a intra in piata. Dar, deocamdata, avem nevoie de cateva zile de crestere pentru a putea schimba trendul descendent. Oricum, pentru vineri, chiar daca vom avea o usoara scadere de 1% nu este deloc grav. Dar trebuie sa fim rezervati. Scaderiile din ultimele sapte-opt sedinte de tranzactionare au fost pe volum mic. La fel si acum, cresterea se face tot pe acelasi volum. Singura actiune care s-a tranzactionat mai intens in ultimele sapte - opt sedinte a fost Fondul Proprietatea, in timp ce restul titlurilor au inregistrat rulaje reduse. Deocamdata doar stiriile de pe pietele externe si cresteriile acestora au ridicat piata autohtona", a afirmat brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 17,8 milioane lei (4 milioane euro), suma cu 22% sub rulajul de miercuri, de 22,7 milioane lei (5,1 milioane euro). Peste 77% din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu actiuni BRD (7,7 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,1 milioane lei) si SIF Transilvania (1,9 milioane lei).

Rulajele reduse inregistrate de majoritatea actiunilor sunt determinate de neincrederea investitorilor intr-o directie a pietei, astfel ca multi prefera sa ramana pe pozitii de asteptare.

"Cumparatorii se asteapta ca piata sa mearga si mai jos, in timp ce vanzatorii cred ca pretul este prea mic pentru a vinde. In acelasi timp, multi investitorii sunt pe cash dupa ce au vandut la ex-dividend (data dupa care cumparatorul unei actiuni nu mai are dreptul sa incaseze dividendul din profitul de anul trecut - n.r.) si asteapta un moment oportun pentru a intra in piata", a mai spus brokerul.

Pe segmentul de piata destinat obligatiunilor au fost transferate 11 pachete de titluri de stat, pentru 149 milioane lei (33,4 milioane euro). Cele mai mari transferuri au fost realizate la interval de 24 de minute, cu cate doua pachete de titluri de stat, in valoare cumulata de 143,7 milioane lei (32,2 milioane euro).

Majoritatea transferuri cu titluri de stat sunt realizate de fonduri de investitii si fonduri de pensii. Cele mai mari tranzactii cu titluri de stat din acest an au fost intermediate de BRD, care in primele cinci luni a inregistrat un rulaj de 607,6 milioane lei.

Rulajele de pe piata Rasdaq au continuat sa fie reduse si au insumat 178.000 de lei. Suma este de peste trei ori mai mare decat lichiditatea de miercuri, de numai 56.000 de lei.

Actiunile firmei Napochim Cluj (NACH) au consemnat cel mai mare rulaj, de 33.000 de lei, iar pretul a scazut cu 4,44%, la 0,086 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 2,1%, datorita sperantelor investitorilor ca liderii europeni vor interveni in sprijinul bancilor spaniole si ca Statele Unite si UE ar putea introduce masuri de revigorare a cresterii economice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri