Elvetienii de la Ameropa mai au nevoie de 1% din actiunile Azomures pentru a putea delista compania de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Intr-o perioada in care nicio companie privata nu indrazneste sa vina pe Bursa, iar IPO-urile promise de stat sunt pe linie moarta, delistarea uneia dintre putinele companii care inca mai reusea sa atraga atentia investitorilor din piata, ar putea sa reprezinte o lovitura grea pentru BVB.
Oferta publica de cumparare pe care Ameropa o desfasoara la Azomures se va incheia luni (25 iunie).

La la mijlocul zilei de vineri, traderul elvetian de ingrasaminte si cereale reusise deja sa achizioneze 100 de milioane din cele 126 de milioane actiuni AZO pe care nu le detinea. Astfel, Ameropa ajunge la 94% din Azomures si se afla la un pas de atingerea pragului de 95%, necesar pentru a initia delistarea.

Daca Azomures va fi retrasa de pe bursa, compania se va alatura unor alte nume mari, precum Arctic, Sidex, Kandia – Excelent, sau Dacia, care au parasit ringul de tranzactionare in ultimii zece ani.

Pretul platit de Ameropa pentru un titlu AZO in oferta de cumparare este de 2,22 lei/actiune. Chiar daca acesta este cu doar 1,8% mai mare decat cel din piata, multi investitori mici au vandut in oferta.

“Sunt sute de ordine de 390 de actiuni, in vreme ce ordinele de milioane de actiuni le numeri pe degete. Asta arata ca majoritatea celor care au vandut sunt cuponari. In plus, probabil au vandut si o buna parte din ceilalti mici actionari de teama sa nu ramana capitivi intr-o companie care poate la un moment dat va anunta ca nici nu mai acorda dividende”, spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Fara indoiala insa, principalul vanzator in oferta este Fondul Proprietatea (FP), care a renuntat la pachetul de 10,2% pe care il detinea in cadrul Azomures, pentru suma de 120 mil. lei (26,8 mil. euro). FP cumparase in ultimul an 3% din AZO, marindu-si astfel pachetul de 7,7% “mostenit” de la AVAS.

A fost sau nu corect pretul platit de Ameropa?

Din pacate pentru micii actionari care au vandut in oferta de la Azomures, aceasta intrebare va ramane fara raspuns. Ameropa a preluat controlul combinatului Azomures in afara bursei, cumparand 100% din actiunile Eurofert Investments si Azomures Holdings, cele doua firme care detineau 75,8% din AZO.

Valoarea tranzactiei nu a fost anuntata, din aceasta cauza nefiind clar daca micii actionari de pe bursa au primit sau nu un pret mai slab decat cel obtinut de catre turcii de la Eurofert.

“Toata lumea trebuia sa beneficieze de acelasi pret; corect ar fi fost ca micilor actionari sa le fie oferita posibilitatea sa iasa din Azomures la pretul pe care l-au obtinut si cei care controlau Eurofert”, mentioneaza Chisu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri