Spre deosebire de jucatorii de pe piata interbancara, unde cursul de schimb leu/euro a urcat la un nou maxim istoric, de 4,4500 lei/euro, investitorii de la BVB nu au mai reactionat la tensiunile politice, ci au preferat sa astepte rezultatul votului din Parlament si abia apoi vor stabili ce pozitii vor lua, relateaza Mediafax.

Dezbaterea si votul din Parlament au inceput dupa inchiderea pietei principale a Bursei.

La inchidere, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,0,59%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic mentineau indicele BET-NG in imediata apropiere a nivelului de la finalul sedintei de joi.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,47% sub ziua precedenta.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,58%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Citeste si:

Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, a coborat cu 0,93%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat in total actiuni de doar 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu 38% sub rulajul sedintei precedente, de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro).

Aproape doua treimi din lichiditate au fost asigurate de actiunile Fondului Proprietatea, care au consemnat operatiuni de 6,2 milioane lei.

Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurata de un deal in valoare de 4,6 milioane lei. Tranzactia negociata a fost realizata la 0,46 lei, cu 0,22% sub inchiderea de joi. La acelasi pret au incheiat titlurile si pe piata principala.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,2%. Pietele au fost afectate de publicarea unor date sub asteptari de pe piata americana a muncii, care au amplificat temerile ca ritmul de crestere economica incetineste.