Bursa a crescut cu 0,81%, iar actiunile celor patru SIF-uri tranzactionate luni au incheiat ziua cu cresteri de 2,76% - 5,88%, evolutia fiind sustinuta de investitorii care anticipeaza schimbari in managementul acestor societati dupa ce conducerea SIF Muntenia a fost inlocuita in acest week-end.
Actiunile SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia au inceput sa creasca vizibil dupa ora 12:00, cand in piata au fost plasate mai multe ordine de cumparare la preturi in crestere. Daca la ora 13:22, cele patru titluri inregistrau avansau cu pana la 2,89%, in urmatoarea ora cresterile au ajuns pana la 5,26% si au continuat sa avanseze usor. Titlurile SIF-urilor au inregistrat rulaje de 1 - 3,6 milioane lei.

"Cresterile semnificative inregistrate de cotatiile SIF-urilor au aparut ca efect pozitiv indus de schimbarea istorica survenita in cazul SIF Muntenia. Reusita unui grup de actionari de a impune un nou Consiliu al Reprezentantilor se constituie intr-un factor de transformare cu reverberatii pozitive la nivelul perceptiei asupra celorlalte SIF-uri. Piata a calificat aceasta schimbare ca una de bun augur si pentru celelalte SIF-uri prin aprecieri ale cotatiilor de peste 5%. De aici se poate extrage ideea ca investitorii se asteapta la actiuni reformatoare similare si in cazul celorlalte societati de investitii financiare", a declarat pentru Mediafax Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Titlurile SIF Muntenia au fost suspendate de la tranzactionare si luni, pentru informarea investitorilor cu privire la deciziile AGA de schimbare a Consiliului Reprezentantilor si de distribuire a unor dividende suplimentare.

Noua componenta a Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia a fost aleasa de un grup de investitori care au sustinut propunerile omului de afaceri omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din titlurile SIF Muntenia, si a fondului de investitii ING International Romanian Equity.

"Cred ca asteptarile investitorilor in urma acestor modificari vizeaza o administrare mult mai competitiva, real profesionista si cu rezultate si beneficii in crestere pentru actionarii acestor companii. Nu in ultimul rand, investitorii proiecteaza in urma acestei schimbari istorice o mai buna colaborare a SIF Muntenia cu piata de capital, o transparentizare a acesteia si o aplicare in consecinta a bunelor reguli ale guvernantei corporative", a mai spus brokerul.

Actionarii SIF Muntenia au aprobat si distribuirea unor dividende suplimentare de 98,4 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut si constituite din sumele reprezentand dividende neridicate timp de trei ani.

La inchiderea pietei principale de la BVB, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu 2,86%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,07%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,82% peste inchiderea de vineri.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 1,65%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, a avansat cu 1,24%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat in total actiuni de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro), valoare de aproape patru ori peste rulajul sedintei precedente, de doar 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 20,4 milioane lei, suma din care 2,4 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Aceste titluri au acoperit 59% din rulaj. Cea mai recenta tranzactie cu actiunile FP a fost realizata la 0,465 lei, cu 1,09% peste inchiderea de vineri.

Pe segementul de piata destinat obligatiunilor au fost realizate trei transferuri cu titluri de stat in valoare cumulata de 112,1 milioane lei (24,8 milioane euro). Cele mai multe tranzactii cu obligatiuni din acest an au fost intermediate de BRD.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frnakfurt erau in stagnare, iar piata de la Londra era in scadere cu 0,4%. linia fiind urmata si de bursele din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de pana la 1,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri