Cu 1.267 de companii listate, Romania se afla in imediata apropiere a unor piete de capital importante precum cele din Hong Kong, Coreea de Sud sau Marea Britanie.

Diferenta este insa imensa daca luam in considerare valoarea tranzactiilor pe aceste piete si raportata la capitalizarea bursiera. Astfel, in functie de acest indice al tranzactiilor, Romania ocupa locul 51 din 60 de piete analizate.

De asemenea, Romania se afla pe locul 42 dupa PIB/cap de locuitor cu 8.405 dolari, pe pozitia 59 dupa capitalizarea bursiera/PIB – cu 11,8% si pe locul 55 la valoarea tranzactionata/PIB – cu 1,8%

“Numarul de companii listate la bursa locala, desi este mare, nu este reprezentativ, pentru ca majoritatea emitentilor sunt putin lichizi. Statistica este prezentata in functie de PIB/locuitor pentru ca nivelul de dezvoltare al economiei este important pentre dezvoltarea bursei. Prin urmare, daca suntem pe locul 42, nu putem fi printre primii la indicatorii mentionati anterior, dar cu siguranta e loc de imbunatatiri”, comenteaza Daniela Ropota, autoarea raportului.