Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,83%, pentru a patra sedinta consecutiv, intr-o piata in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni de doar 9,3 milioane lei.
"Ne confruntam cu o criza de incredere inceputa din mediul extern si pe care noi am reusit sa o «cultivam» in Romania. In ultimul an am schimbat mai multe guverne, deci tensiunile politice nu ar fi o noutate, dar acum acestea au devenit mult mai agasante pentru mediul investitional. Cresterea cursului de schimb, alaturi de o prezenta negativa din ce in ce mai puternica in mass media internationala nu poate decat alimenta aceasta stare de neincredere", a declarat pentru Mediafax Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

El a adaugat ca intarzierea programului de privatizari la unele companii nu ii mai surprinde pe investitori, insa crede ca respectarea calendarului ar putea aduce o mica doza de optimism.

"In lipsa unor evenimente negative pe plan international si dupa inchierea referendumului, exista premisele unei calmari, momente in care si rulajele ar putea sa mai creasca. Intr-un fel strainii pot avea si avantaje din aceasta crestere a cursului de schimb leu/euro, insa cred ca vor astepta pana la momentul in care macar pe plan intern lucrurile vor intra pe un fagas cat mai aproape de normalitate", a spus Tihon.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,93% peste nivelul de marti.

Evolutia indicelui BET-NG a fost influentata in principal de actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au sarit cu 10,51%. Cresterea acestor titluri a venit in cadrul a 83 de operatiuni, in valoare de numai 26.000 de lei.

O dimanica aproapiata au avut actiunile Amonil (AMO), de asemenea unele dintre cele mai volatile din piata, desi nu sunt informatii care sa determine evolutia. Cotatia acestor titluri a urcat cu 10,96%, la 0,0081 lei, pe un rulaj de doar 33.000 de lei.

Actiunile Rompetrol Rafinare si Amonil au mai inregistrat sedinte in care urcau accelerat doar in cadrul unor ordine plasate de speculatori, in timp ce restul pietei era linistita.

"Cred ca aceste actiuni au o noua evolutie speculativa, care astazi s-a manifestat pe un volum putin mai mare. Nu au, insa, si o justificare fundamentala pentru aceste cresteri", a afirmat Tihon.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,24%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Pe de alta parte, noul indice al BVB, BET-BK, a incheiat sedinta in scadere cu 0,48%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,43%.

Evolutia pietei a venit pe o lichiditate de numai 9,3 milioane lei (2 milioane euro), valoare cu 40% sub rulajul sedintei precedente, de 15,5 milioane lei (3,4 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea si SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai transferate, cu operatiuni de 2,5 milioane lei si, respectiv, de 1,4 milioane lei. Cele doua titluri au asigurat 42% din lichiditatea pietei. Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,478 lei, pret similar celui de marti, iar titlurile SIF Transilvania au scazut cu 1,13%, la 0,488 lei.

"Exista inca investitori care cumpara actiuni, desi volumele sunt reduse. In momentul de fata sunt companii care fundamental arata bine si sunt ieftine ca urmare a unor exagerari a temerilor. Acestea vor ramane in atentia investitorilor, dar ei isi vor pune amprenta mai vizibil doar in momentul cand riscurile politice nu mai sunt atat de evidente. Pe de alta parte, trebuie mentionat ca in momentul de fata nu sunt nici foarte multi vanzatori", a mai spus brokerul.

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate trei pachete de titluri de stat pentru 15,4 milioane lei (3,3 milioane euro).
Pe piata Rasdaq, transferurile au cumulat doar 44.000 de lei, astfel ca piata a inregistrat una dintre cele mai reduse lichiditati din istorie. Un rulaj mai mic a fost atins la 30 mai, cand operatiunile au totalizat numai 37.000 de lei.

Actiunile Conpet (COTE) au fost cele mai lichide din piata, cu tranzactii de 9.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,27%, la 31 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,8%. Pietele au fost pe verde inca din primele ore ale sedintei, investitorii fiind optimisti dupa ce presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a prezentat marti Congresului mai multe variante luate in calcul de banca centrala pentru stimularea economiei americane, pe fondul somajului ridicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri