Bursa de la Bucuresti a incheiat ziua in stagnare, in timp ce titlurile SIF Muntenia au coborat cu 11,74% in ziua ex-dividend, din care cumparatorii nu mai au dreptul sa incaseze dividendele suplimentare, insa corectia este usor sub valoarea dividendului.
Piata a fost pe verde in prima ora, in linie cu bursele externe, insa dupa ora 11:00 a trecut pe rosu, fiind influentata in principal de corectiile actiunilor celor doua banci, care au ponderi insemnate in calcul indicilor. Titlurile BRD si Banca Transilvania reprezinta 26,9% din indicele general al Bursei BET-C si, totodata, 41,29% din indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, potrivit Mediafax.

Corectia celor doua actiuni a venit, insa, pe rulaje reduse, de 116.000 de lei si, respectiv, de 143.000 de lei. Titlurile BRD au coborat cu 1,57%, la 9,4 lei, iar cel mai recent transfer cu actiunile Bancii Transilvania a fost efectuat la 1,02 lei, pret cu 1,83% ziua precedenta.

Indicele BET a incheiat ziua in scadere cu 0,25%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,59% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat in coborare cu 1,3%, fiind influentat in principal de actiunile SIF Muntenia, care au cazut cu 11,74%.

Cel mai recent transfer cu actiunile SIF Muntenia a fost realizat la 0,654 lei, pret cu 0,087 lei sub ziua precedenta. Valoarea este usor dividendul suplimentar brut pe care societatea il distribui, de 0,122 lei/actiune.

Operatiunile cu aceste titluri au cumulat doar 328.000 lei. De regula, in data ex-dividend, din care cumparatorii actiunilor nu mai au dreptul sa incaseze dividende, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului.

"La SIF Muntenia au fost scaderi mai pronuntate, dar, pe de alta parte, au fost mai mici decat ar fi trebuit tinand cont ca este data ex-dividend. Oricum, pentru situatia actuala, volumele sunt cele care arata interesul «imens» pentru piata noastra. Pana pe 29 iulie (cand se va derula referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu -n.r.) nu cred ca vom avea miscari spectaculoase", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Valoarea totala alocata dividendelor suplimentare este de 98,4 milioane lei, iar sumele provin din rezervele existente la finalul anului trecut si constituite din sumele reprezentand dividende neridicate timp de trei ani.

Primele 25 de actiuni romanesti au dus indicele extins al Bursei, BET-XT, cu 0,7% sub nivelul sedintei precedente.

Noul indice al BVB, BET-BK, a incheiat ziua in scadere nesemnificativa, cu 0,07%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat in total actiuni de 14,3 milioane lei (3,1 milioane euro), suma cu 54% peste lichiditatea sesiunii precedente, de 9,3 milioane lei (2 milioane euro). Aproape 43% din lichiditatea de joi a fost asigurata de trei deal-uri cu titluri SIF Oltenia (2,4 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,4 milioane lei) si BRD (943.000 de lei).

"Cred ca deal-urile sunt doar niste cosmetizari de portofolii", a afirmat brokerul.

Pe piata principala, actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au fost cele mai lichide, cu transferuri de 2 milioane lei si, respectiv, 1,8 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,42%, la 0,48 lei, iar actiunile companiei petroliere au avansat cu 0,79%, la 0,385 lei.

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost realizate patru tranzactii cu titluri de stat in valoare de 10,1 milioane lei (2,2 milioane euro).
Pe piata Rasdaq, operatiunile au insumat 584.000 de lei, valoare cu mult peste nivelul de miercuri, cand a fost consemnat unul dintre cele mai reduse rulaje din istorie, de doar 44.000 de lei.

Aproape 60% din lichiditate a fost asigurata de un deal cu aproape 5% din actiunile firmei Napochim (NACH), pentru 349.000 de lei. Titlurile au fost cedate la pretul de 0,11 lei, cu 17,6% peste cotatia precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in urcare cu pana la 1,2%, investitorii reactionand la rezultatele peste estimari raportate de mai multe companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri