Bursa a scazut cu 2,58% si a reintrat sub nivelul de la finele anului trecut, intr-o piata in care presiunea corectiilor de pe bursele externe a impins in jos cotatiile, in special ale actiunilor din sectorul financiar, precum SIF-urile, BRD si Banca Transilvania, care au coborat cu pana la 5,91%.
Indicele general al BVB, BET-C, este cu 2,3% sub inchiderea ultimei sedinte din 2011, scrie Mediafax.

Pietele vest-europene au scazut cu pana la 3,6% in a doua parte a sedintei de luni, afectate de temerile investitorilor privind iesirea Greciei din zona euro, precum si de ingrijorarile ca Spania va avea nevoie de un intreg pachet de salvare daca o a doua regiune din Spania ar putea solicita ajutor guvernamental.

Desi corectiile de la BVB au fost notabile, rulajele au fost reduse in majoritatea cazurilor. Astfel, in prima parte a zilei, cand piata a scazut cu pana la 2%, volumele de tranzactionare au fost peste cele din precedentele sedinte, insa dupa mijlocul zilei, dupa ce scaderea s-a stabilizat la circa 2%, ordinele plasate in piata au vizat volume foarte reduse de actiuni.

Investitorii au transferat in total actiuni de 15,3 milioane lei (3,3 milioane euro), valoare de peste trei ori mai mare decat rulajul sedintei precedente, de doar 4,8 milioane lei (putin peste 1 milion de euro).

"Chiar daca in ultima perioda eram martorii unei decorelari ciudate a pietei locale de situatia interna si internationala, in sedinta de astazi parca totul a revenit la normal. Investorii au reactionat intr-un ton puternic pesimist influentati de agravearea problemelor din Europa. Este posibil ca si stirile care indica o continua iesire de capital strain sa fi contat in strategia investitionala a jucatorilor locali, dar impactul avut asupra preturilor actiunilor a fost parca in contradictie cu miscarile anterioare", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Brokerul considera ca scaderile semnificative pot fi puse pe seama ingrijorarilor investitorilor ca situatia economica europeana va intra intr-un con de umbra in perioada urmatoare si din aceasta cauza vom asista la corectii in linie pentru majoritatea indicilor globali.

"Totodata, continuarea crizei politice chiar si dupa referendul va avea un impact puternic asupra economiei, prin influenta cursului de schimb si a scaderii investitiilor. Toti acesti factori nu raman fara niciun impact asupra investitorilor si din aceasta cauza suntem martorii acestor miscari bruste de pret de la o sedinta la alta", a spus Muresian.

La inchiderea pietei principale, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in scadere cu 2,9%. Titlurile FP au coborat cu 1,62%, iar actiunile celor cinci SIF-uri au consemnat corectii de 2,69% - 4,17%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, cobora cu 3,11%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,63% sub inchiderea de vineri.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 3,16%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, era in coborare cu 2,93%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de aproape 7 milioane lei, iar pretul a scazut cu 1,62%, la 0,4673 lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si BRD (BRD) au coborat cu 4,52% si, respectiv, cu 5,91%, pe rulaje reduse, de 259.000 de lei si, respectiv, de 81.000 de lei. Titlurile Bancii Transilvania au ajuns la 0,951 lei, iar actiunile BRD au incheiat la 8,75 lei.

La finalul sedintei, volumul de actiuni Banca Transilvania pentru care exista ordine de cumparare era de trei ori peste numarul de titluri scoase la vanzare. In acelasi timp, oferta de actiuni BRD depasea cererea de peste 23 de ori. De altfel, potrivit brokerilor pe actiunile BRD este presiune la vanzare de mai multe sedinte.

BRD, a doua banca din Romania in functie de active, a anuntat la mijlocul zilei ca Alexandre Paul Maymat a renuntat, din motive personale, la preluarea functiei de presedinte-director general al bancii, iar vicepresedintele Petre Bunescu va fi in continuare presedinte interimar.

Mai mult de jumatate din rulajul actiunilor BRD a fost inregistrat inainte de anuntul bancii. Dupa anuntul bancii, scaderea cotatiei titlurilor s-a dus de la 2,6% la 3,8%, insa in a doua parte a zilei au fost realizate doar cateva operatiuni cu aceste actiuni si cu volume extrem de reduse.

Titlurile Erste (EBS) au coborat cu 5,72%, la 64,3 lei (13,86 euro), trase in jos de corectia de pe bursa de la Viena, unde pretul a scazut cu 4,67%, la 13,995 euro.

In scadere, cu 2,75%, au incheiat ziua si titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC).

Actiunile Oltchim (OLT) au scazut cu numai 0,63%, la 0,79 lei, dupa ce in precedentele doua sesiuni au urcat cu peste 23%.

Cresterile de joi si vineri au fost sustinute de declaratia premierului Victor Ponta ca privatizarea companiei va avea loc "lunile acestea". Ulterior, vineri, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat ca Oltchim a primit aprobarea guvernului pentru contractarea unui imprumut de 40 milioane euro, pentru capital de lucru care sa-i permita functionarea la o capacitate de 65%-70% si evitarea pierderilor.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 3,6%, iar bursele din Europa Centrala si de Est consemnau corectii cuprinse intre 0,8% si 4,9%.

Declinul pietelor vine pe fondul temerilor privind iesirea Greciei din zona euro, precum si a ingrijorarilor ca Spania va avea nevoie de un intreg pachet de salvare daca o a doua regiune din Spania ar putea solicita ajutor guvernamental. Potrivit presei spaniole ajutor financiar guvernamental ar putea fi cerut si de alte regiuni. Speculatiile privind Spania au dus la cresterea costurilor de imprumut ale tarii la valori record si au determinat si ascensiunea costurilor de finatare ale Italiei.

Temerile investitorilor sunt amplificate si de faptul ca Mecanismul European de Stabilitate, fondul de salvare permanent care urmeaza sa fie infiintat in curand, trebuie sa primeasca si aprobarea Curtii Constitutionale a Germaniei intr-o sedinta programata pentru 12 septembrie.

Un alt factor care a sporit aversiunea la risc a investitorilor este teama ca cresterea economica din China va continua sa incetineasca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri