Intr-un an in care pietele de actiuni au oferit investitorilor randamente modeste, ce rareori au depasit 10%, cele mai performante ETF-uri (exchange traded funds) au crescut chiar si cu peste 40% in acest an, potrivit administratorului de investitii Certinvest. Pe Bursa de la Bucuresti, primul ETF este asteptat sa se lanseze in urmatoarea luna.
Un ETF (Exchange Traded Fund) desemneaza un fond de investitii listat pe bursa, care investeste in general in diverse actiuni din structura unui indice bursier, in aceeasi structura ca si indicele. Practic, un ETF reprezinta, in general, un instrument prin care investitorii pot investi in aceeasi structura a unui indice bursier, fara a fi nevoie sa tranzactioneze zilnic toate acele actiuni incluse in componenta indicelui.

iShares Home Construction ETF este cel mai performant ETF din acest an, cu un randament de 45%. Fondul urmareste structura indicelui Dow Jones US home construction, indice care evidentiaza evolutia sectorului constructiilor de locuinte in Statele Unite.

Locul al doilea este ocupat de Market Vectors Egypt Index ETF care a reusit sa obtina un avans de 41%, replicand structura indicelui bursei egiptene, EGX 30, ce reda evolutia celor mai importante 30 de actiuni listate pe bursa egipteana.

Al treilea clasat pe podium este First Trust Amex Biotech Index ETF, un ETF care urmareste evolutia actiunilor din domeniul biotehnologiei. Randamentul acestui ETF de la inceputul anului a fost de 36%.

La polul opus al clasamentului, cu cea mai slaba performanta inregistrata de ETF-uri de la inceputul anului, se afla ProShares VIX Short-Term Futures ETF, un ETF ce urmareste indicele VIX (Chicago Board Options Exchange (CBOE) Volatility Index), indice care reda asteptarile investitorilor cu privire la volatilitatea bursiera ce se va inregistra in urmatoarele 30 de zile. Cum volatilitatea bursiera a fost mai scazuta, investitorii care au investit in acest ETF au inregistrat de la inceputul anului o pierdere de 60%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri