Bursa din Varsovia a reusit sa isi mentina pozitia de lider in clasamentul european al IPO-urilor in cel de-al doilea trimestru, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC). Ca valoare insa, majoritatea listarilor facute de polonezi au fost de mici dimensiuni.

Clasamentul a fost realizat luand in calcul listarile facute in pietele principale si pietele secundare ale burselor din Europa.

In al doilea trimestru al anului, 33 de companii au fost listate pe Bursa poloneza, cinci in piata principala si 28 in piata alternativa NewConnect. In total, pe intregul continent european, au fost listate 41 de companii, astfel ca in Varsovia s-au facut 41% din listari.

Polonezii sunt insa pe locul al treilea in ceea ce priveste valoarea IPO-urilor, dupa Bursa din Londra si cea din Oslo. Pe Bursa din Varsovia ofertele publice initiale au strans 50 mil. euro, britanicii au strans 487 mil. euro, in vreme norvegienii au avut IPO-uri de 61 mil. euro.

In Romania anul acesta nu s-a realizat niciun IPO, insa in martie a fost incheiata cu succes oferta publica secundara desfasurata la Transelectrica. Valoarea acesteia a fost de 165 mil. lei (37,7 mil. euro), adica 75% din suma totala pe care varsovia a strans-o din cele 33 de IPO-uri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Birsan, Filip&Co: Promovarea bursei? Simpla, daca Guvernul o vrea