Bursa de la Bucuresti a crescut usor, cu 0,56%, pentru a doua sedinta consecutiv, intr-o piata in care transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si Erste (EBS) au asigurat doua treimi din lichiditatea de doar 7,8 milioane lei., relateaza Mediafax.

Astfel, bursa a continuat sa evolueze in corelare cu pietele externe, la fel ca in ultima luna, cand abia a reactionat la tensiunile din mediul politic, care, pe de alta parte, au afectat vizibil cursul de schimb leu/euro, informeaza Mediafax.

Lipsa unei reactii a bursei la factorii interni este explicata de brokeri prin prezenta redusa a investitorilor straini pe bursa, in timp ce investitorii locali nu dispun de lichiditati ridicate pentru a intra pentru o perioada mai lunga de timp pe anumite actiuni, ci doar cumpara speculativ pe termen scurt.

"Pe piata interbancara sunt prezenti si investitori straini care reactioneaza atat la ce se intampla pe plan intern, dar si extern. Aceste diferente evidente ne arata cat de mult este decapitalizata bursa de la Bucuresti, care dupa un deceniu si jumatate nu a reusit sa se transforme intr-o institutie suficient de atractiva pentru investitori. In momente de rascruce, majoritatea jucatorilor sunt investitori locali, care nu au nici resursele si nici posibilitatea de a reactiona si analiza in conformitate cu ansamblul evenimentelor interne si externe. Se reactioneaza rapid la miscarile pietelor externe, pe termen scurt, in scop speculativ. In momentul cand lucrurile pe pietele financiare mari se precipita, primii care pleaca sunt investitorii externi, care ne lasa cu o bursa blocata in rulaje scazute si cu perspective greu de prevazut", a declarat pentru Mediafax - Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,85%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,93%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In crestere usoara, cu 1,16%, era si indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,58% peste inchiderea de vineri.

Investitorii au transferat actiuni de doar 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare de aproape trei ori mai redusa decat lichiditatea de vineri, de 21,4 milioane lei (4,6 milioane euro). Un rulaj mai redus a fost inregistrat la 20 iulie, cand transferurile au insumat doar 4,8 milioane lei (putin peste 1 milion de euro).

"Imprevizibilitatea mediului politic si lipsa unui orizont coerent pot constitui factori determinanti in mentinerea situatiei actuale. Doar stirile neprevazute pot genera cresterea rulajelor pe o astfel de piata", a mai spus brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,4 milioane lei, suma din care 790.000 de lei a reprezentat valoarea unui deal. Pe piata principala, pretul a crescut cu 0,48%, la 0,525 lei.

Cu operatiuni de aproape 1,6 milioane lei, actiunile Erste s-au plasat pe locul secund in topul rulajelor. Market makerii de la BVB au ridicat pretul cu 2,41%, la 68,1 lei, pentru a-l aduce la un nivel apropiat de cel de la bursa din Viena, care este piata principala a acestor titluri.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,8%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 2,8%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Bursa deschide ziua de miercuri cu noi maxime istorice