Bursa a crescut usor, cu 0,35%, la debutul sedintei de joi, dupa doua zile consecutive de corectii, insa rulajul a continuat sa fie redus, fiind asigurat doar de transferuri cu actiuni emise de 17 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.
Piata a deschis ziua in crestere usoara, revenind dupa doua sedinte de scadere. Recuperarea a fost insa de scurta durata si indicele general BET-C a trecut pe scadere, dupa ce bursele vest-europene au pierdut castigurile de la deschidere si s-au intors la nivelurile de miercuri.

"Printr-o simpla coincidenta sau nu, momentul suspendarii presedintelui a coincis cu inceperea perioadei de vara, in care investitorii sunt mai mult absenti, volumele de tranzactionare scad si de regula preturile actiunilor inregistreaza un recul. Cu exceptia actiunilor Fondul Proprietatea, SIF-urile si OMV Petrom, care de la inceputul lunii iulie au reprezentat 60% din totalul volumului de tranzactionare, nu putem spune ca alti emitenti au animat piata din punct de vedere al volumelor de tranzactionare, ori a evolutiei preturilor. Ma astept ca in perioada ce urmeaza tema suspendarii presedintelui Basescu sa devina un fapt divers, foarte probabil pana la momentul in care viata politica va avea un deznodamant clar", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, Laurentiu Floroiu.

El crede ca piata ar putea fi animata din punct de vedere al volatilitatii de concluziile vizitei FMI in Romania sau de eventuale corectii pe bursele internationale, astfel ca luna septembrie ar putea reprezenta un moment de cotitura pentru piata.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu doar 0,14%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat ziua in crestere nesemnificativa, cu 0,08%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,26%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,52% sub inchiderea zilei precedente.

Atentia investitorilor a fost axata doar pe cateva actiuni. Astfel, rulaje de peste 250.000 de lei au inregistrat doar actiunile Fondului Proprietatea (4,7 milioane lei), SIF Oltenia (3,6 milioane lei), Erste (1,6 milioane lei), BRD (1,3 milioane lei), SIF Transilvania (1 milion de lei). Totodata, a fost realizat un deal si cu 5,76% din actiunile Rompetrol Well Services (PTR), in valoare de 4,3 milioane lei.

Titlurile acestor companii au asigurat 93% din lichiditatea bursei, de 17,8 milioane lei (3,9 milioane euro). Astfel, rulajul pietei a fost 16% peste lichiditatea de miercuri, de 15,4 milioane lei (3,4 milioane euro).

Cele mai mari pachete de actiuni SIF Oltenia au fost cedate in jurul orei 14:00, cand au fost cedate titluri reprezentand cumulat circa 0,3% din capitalul social al companiei. Ulterior, au fost tranzactionate volume reduse de actiuni.

"Cred ca a fost vorba despre transferul unor pachete. Nu poti spune ca brusc exista interes doar pentru actiunile SIF Oltenia si partial pe SIF Transilvania, care oricum au fost mai lichide tot timpul. Vom vedea zilele urmatoare daca este vorba de tranzactii in care au fost implicate persoane initiate sau nu, pentru ca daca sunt insideri trebuie sa raporteze transferurile. In plus, in ultimul timp Florin Pogonaru a tot acumulat pachete mici, care au cam facut volumul, in rest transferurile au fost foarte mici", a afirmat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

De la inceputul lunii august, omul de afaceri Florin Pogonaru a cumparat, prin Prodplast (PPL), pachete de actiuni reprezentand 0,35% din capitalul social al SIF Oltenia.

Actiunile Oltchim (OLT) sunt in continuare suspendate de la tranzactionare. Titlurile au fost oprite de la transfer inainte de debutul sedintei de miercuri, pentru "mentinerea unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi", fiind asteptat un anunt privind privatizarea companiei. Oltchim a transmis spre finalul sedintei de joi un convocator AGA in care este propusa conversia in actiuni a datoriei pe care combinatul o are catre AVAS. AGA este programata pentru 10 septembrie.

Conform unui memorandum al Guvernului, conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului va fi efectuata pana la finele lunii august, iar licitatia de vanzare a actiunilor detinute de stat la combinatul chimic va fi organizata pana la 15 septembrie.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,6%, iar pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri