Compania intretine o "politie" proprie de 1.200 de persoane in Nigeria, la care se adauga o retea de informatori civili, scrie Mediafax.

Shell a cheltuit aproape 1 miliard de dolari in perioada 2007-2009 pe securitate la nivel global, cifra care rivalizeaza cheltuielile guvernului nigerian in domeniul sigurantei. Din aceasta suma, aproape 40%, respectiv 383 milioane de dolari, a fost cheltuita pe protejarea angajatilor si instalatiilor din regiunea deltei Nigerului.

In 2009, compania a platit 65 milioane de dolari fortelor de securitate ale guvernului nigerian, iar 75 milioane de dolari sunt trecute la "alte costuri" de siguranta, cel mai probabil un amestec de firme private de securitate si particulari.

Organizatiile non-guvernamentale sunt ingrijorare ca bugetele uriase investite de Shell in securitatea operatiunilor din Nigeria contribuie la situatia volatila din regiune si alimenteaza coruptia si criminalitatea.

"Cheltuielile globale pe securitate ale Shell sunt colosale. Este uimitor ca Shell a transferat 65 milioane de dolari catre soldati si forte de politie cunoscute pentru abuzarea permanenta a drepturilor omului", se plange Ben Amunwa de la Platform, un ONG londonez care urmareste industria petroliera.

Platform sustine ca Shell si-a dublat costurile cu securitatea in perioada 2007-2009, intamplator sau nu in paralel cu escaladarea tensiunilor si violentelor din delta Nigerului.

In 2008, 62 de angajati sau contractori ai Shell au fost rapiti, iar trei au fost ucisi. Multe instalatii petroliere operate de Shell au fost atacate, compania fiind fortata sa intrerupa exporturile din Nigeria, pentru cateva saptamani, dupa mai multe incidente violente.