Ameropa detine indirect 96,5% din actiunile Azomures, iar restul actionarilor minoritari mai au aproape 3,5% din capitalul social al companiei.

Actionarii minoritari trebuie sa anunte pana pe 10 septembrie intermediarul operatiunii, BCR, cu privire la modalitatea de plata a actiunilor. Ulterior, in termen de maxim cinci zile lucratoare BCR va face platile.

"Actionarii minoritari care nu au comunicat intermediarului metoda aleasa pentru plata contravalorii actiunilor lor vor incasa contravaloarea actiunilor pe care le detin prin mandat postal cu confirmare de primire, transmis la adresa lor, asa cum aceasta este inregistrata in structura consolidata a actionariatului Azomures, emisa de Depozitarul Central", se arata in anuntul de retragere.

Daca sumele vor fi returnate, BCR le va depune intr-un cont special deschis pentru actionarii minoritari care nu au incasat contravaloarea actiunilor detinute.

Ameropa Holding a primit marti aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru inceperea delistarii Azomures, iar actiunile combinatului au fost suspendate de la tranzactionare la bursa. Astfel, ultimul pret pe bursa al acestor titluri a fost de 2,13 lei/titlu. Calculata la acest pret, capitalizarea Azomures este de 1,12 miliarde lei (249,7 milioane euro).

Raportat la pretul propus inaintea delistarii, compania Azomures este evaluata la 1,167 miliarde lei (260,2 milioane euro).

Citeste si:

Compania elvetiana Ameropa Holding a cumparat in martie 75,87% din titlurile Azomures de la investitorii turci care controlau combinatul, iar apoi a derulat o oferta de preluare prin care si-a majorat participatia la 96,49%.

Ameropa a atins astfel nivelul de la care poate solicita celorlalti actionari ai Azomures sa ii vanda actiunile inainte de delistare. Ameropa Holding a platit in iunie 240,8 milioane lei (aproape 54 milioane euro) pentru plachetul de 20,62% din actiunile Azomures cumparat in oferta.

Dupa finalizarea ofertei de preluare, pe bursa pretul actiunilor Azomures a fluctuat usor sub nivelul din oferta.

Producatorul de ingrasaminte chimice a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri in crestere cu 14%, la 995,1 milioane lei (226,6 milioane euro), si un profit in urcare usoara, cu 1,5%, la 165,6 milioane lei (37,7 milioane euro).

Ameropa mai detine in Romania Ameropa Grains Constanta (CCRL), fosta Comcereal Constanta, si operatorul portuar Chimpex Constanta (CHEM).