Bursa de la Bucuresti a scazut nesemnificativ, cu 0,16%, intr-o piata apatica si in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) au asigurat doua treimi din lichiditatea de doar 6,8 milioane lei.
Piata a fluctuat nesemnificativ inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in majoritatea cazurilor, in conditiile in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, relateaza Mediafax.

"Aceeasi stare de asteptare este si pe pietele externe, dupa ce au crescut destul de mult in august pe fondul sperantei investitorilor privind interventii ale bancilor centrale in piete. Cred ca dupa 6 septembrie, cand este intalnirea Bancii Centrale Europene, vom vedea miscari mai clare si pe extern, care pot fi urmate de bursa locala. Pe plan local, in lipsa unor investitori de calibru si a unor emitenti atractivi nu prea este miscare. Piata a ajuns la niveluri la care este neinteresanta atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori. Doar stiri deosebite cred ca ar putea misca preturile intr-o parte sau alta, fapt care ar determina luarea unor pozitii pe vanzare sau cumparare", a declarat pentru Mediafax directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod-Raileanu.

El nu crede ca pe plan intern ar putea aparea stiri deosebite, astfel ca investitorii vor astepta in continuare un semnal de pe bursele externe.

"Nu cred ca privatizarea Oltchim va avea un impact foarte mare in piata, fiind o actiune care nu face volume impresionante si din cauza free-float-ului foarte redus. Oferta secundara de la Transgaz ar putea produce unele miscari, dar totul depinde de pretul la care se va realiza oferta. Dupa oferta Transelectrica, in care multi investitori au pierdut bani, este posibil sa existe o oarecare reticenta din partea unora de a participa la oferta Transgaz", a mai spus brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu numai 0,14%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,19% sub nivelul de miercuri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,28%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,21% sub sedinta precedenta.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,19%.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de doar 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu o treime sub rulajul sedintei de miercuri, de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro).

Lichiditatea a fost salvata de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (2,7 milioane lei), OMV Petrom (964.000 de lei) si Banca Transilvania (775.000 de lei), care au cumulat 4,5 milioane lei. Astfel, cele trei titluri au asigurat doua treimi din rulajul pietei actiunilor.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 262.000 de lei, valoare de aproape doua ori mai mare decat rulajul de miercuri, de 147.000 de lei.

Actiunile Bucur Obor (BUCU) au consemnat primul rulaj din piata, de 127.000 de lei, iar pretul a scazut cu 3,1%, la 2,5 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%,din cauza temerilor investitorilor privind incetinirea cresterii economice mondiale, amplificate de datele economice din Japonia si Coreea de Sud.

Totodata, Banca centrala a Statelor Unite a aratat joi seara, intr-un raport privind mediul de afaceri, ca economia continua sa creasca, remarca ce descurajeaza speculatiile ca presedintele institutiei, Ben Bernanke, va anunta noi masuri de stimulare a economiei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri