Bursa de la Bucuresti a inchis sesiunea de vineri cu un avans de 1,65%, in linie cu bursele vest-europene, pe cel mai mare rulaj din ultimele sase saptamani, de 74,38 milioane lei (16,6 milioane euro), scrie Mediafax.
Lichiditatea pe segmentul actuini a fost de 6,5 ori peste valoarea transferurilor de joi, de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

Rulajul de vineri reprezinta cea mai mare valoare din 25 iulie si a fost sustinut in proportie de 33% de transferurile cu titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), in suma de 24,62 milioane lei (5,5 milioane euro).

Titlurile bancii austriece au fost influentate inca din primele minute de evolutia de pe bursa de la Viena, aceasta fiind piata principala a actiunilor respective. Astfel, market makerii de la BVB au ridicat pretul inca de la deschidere pentru a-l aduce la un nivel apropiat celui de la Viena.

Avansul puternic al actiunilor Erste a inceput inca de joi pe piata austriaca, dupa prezentarea planului anticriza de catre Banca Centrala Europeana (BCE), astfel ca la finalul sesiunii de vineri de la Bucuresti cotatia de la Viena era de 17,67 euro, iar pretul de inchidere de la BVB a fost de 78 lei (circa 17,4 euro).

"Fiind extrem de redusa, piata romaneasca este inevitabil conectata la miscarile marilor piete europene, chiar si in conditiile in care capitalul strain are o prezenta redusa la BVB. Sentimentul investitorilor de pe marile piete financiare este singurul element major care influenteaza piata actiunilor de la Bucuresti, fundamentele de tara si cele ale companiilor fiind secundare ca importanta prin prisma impactului asupra cotatiilor", a declarat pentru Mediafax seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Caruntu.

Analistul BCR considera ca decizia BCE ofera confortul evitarii unei panici pe termen scurt in legatura cu eventuala materializare a riscurilor de default, dar nu rezolva problema de fond, si anume ca stocul de datorie nu se reduce si ca inevitabil va greva asupra cresterii economice pe termen mediu si lung.

"Reducerea stocurilor de datorie guvernamentala afecteaza intensitatea activitatii economice si va pune presiune pe profiturile companiilor din zona euro (dar si SUA) in urmatorii ani, ceea ce ar trebui sa indemne la prudenta investitorii fata de ideea ca actiunile ar fi ieftine la actualele cotatii. Pe de alta parte, optiunile BCE de a sprijini anumite economii europene din postura de creditor de ultima instata sunt mai limitate decat in cazul FED (...)", a afirmat Caruntu.

Intrebat daca se asteapta la miscari importante pe plan local in urmatoarea perioada, el a afirmat ca recenta emisiune de euroobligatiuni a statului roman a aratat ca in pofida agitatiei politice din ultimele luni perceptia de risc de tara nu s-a inrautatit.

"Pozitia de asteptare adoptata de investitorii straini este principala cauza pentru care activele romanesti raman evaluate la cotatii care inseamna discount-uri substantiale fata de active similare chiar din Europa Centrala si de Est. Spre exemplu, Petrom se tranzactioneaza la un discount de 50% fata de compania-mama OMV (prin raportare la rezervele de titei si gaze ale celor doua companii), doar partial acest discount fiind explicat de lichiditatea si vizibilitatea redusa a BVB si de riscul valutar. Indicatia ca randamentele actuale ale dividendelor pe 2012 de peste 7% pentru cele mai importante companii de la BVB (Petrom si FP) sau intre 10% si 20% estimate pentru Transgaz si SIF-uri reprezinta un argument puternic ca preturile actiunilor romanesti lichide ar fi interesante", a spus Caruntu.

Cu toate acestea insa, analistul BCR este de parere ca o decizie de investitie pe termen lung la BVB este strict conectata cu evaluarile individuale ale investitorilor legate de absorbtia pe termen mediu a crizei datoriilor suverane. In acest context, profilul de risc de tara al Romaniei ar trebui sa se imbunatateasca din 2013, odata cu cresterea predictibilitatii politicilior guvernamentale dupa trecerea anului electoral 2012, ceea ce ar trebui sa sustina oricum o reducere a discounturilor de tranzactionare fata de active similare europene, a conchis Caruntu.

Al doilea rulaj din piata, de 10,21 milioane lei, a fost consemnat de actiunile SIF Moldova (SIF2). Ultimul schimb s-a realizat la un pret de 1,385 lei, in crestere cu 3,75% fata de referinta.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 2,06%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,52 % peste referinta.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile Erste, a consemnat cel mai pronuntat avans, de 2,33%, sustinut de banca austriaca.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,97% peste nivelul de la finalul sedintei precedente. Cresterea a fost determinata in principal de titlurile SIF Moldova, care au urcat cu 3,75%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 2,21%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile FP au consemnat al treilea rulaj din piata, de 8,88 milioane lei, iar titlurile au inchis la un pret de 0,532 lei, cu 0,47% peste nivelul de joi.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%, temperandu-si avansul de la deschidere, dupa ce informatiile sub asteptari privind piata muncii din SUA au alimentat speculatiile ca Rezerva Federala americana ar putea apela la o noua runda de stimulare a economiei prin politici monetare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri