Societatile listate trebuie sa intocmeasca, incepand cu exercitiul financiar 2012, situatii financiare individuale in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS), potrivit prevederilor Ordinului 881/2012 al Ministerului Finantelor Publice, se arata intr-o analiza Ernst & Young.

Astfel, situatiile financiare individuale intocmite in conformitate cu IFRS vor face obiectul auditurilor statutare incepand cu 31 decembrie 2012.

Mai mult, chiar daca are loc delistarea, ramane necesara obligativitatea intocmirii de situatii financiare conforme cu IFRS.

„La nivelul entitatilor, impactul trecerii la IFRS nu va rezulta doar din diferentele contabile, ci va fi influentat si de alti factori precum calitatea si flexibilitatea infrastructurii de raportare financiara existente, marimea si complexitatea organizatiei si efectul modificarilor contabilitatii asupra activitatii”, a precizat Anamaria Acristini, senior manager Servicii de Consultanta in Contabilitate Financiara la Ernst & Young Romania.

Potrivit companiei, exista riscul ca procesul de conversie la IFRS sa fie considerat strict drept un exercitiu de contabilitate. Conversiile la IFRS pot avea consecinte nedorite, daca nu sunt planificate in mod adecvat.

Printre cele mai obisnuite se numara neimplicarea tuturor persoanelor care detin cunostintele necesare, decizii de afaceri care se iau fara a se tine cont de consecintele raportarii financiare, nesiguranta si ritmul lent de intocmire a situatiilor financiare in conformitate cu IFRS si subestimarea cu mult a timpului necesar pentru conversie.

Ernst & Young recomanda ca societatile sa foloseasca o abordare structurata, multidisciplinara, care sa acopere mai multe directii, cum ar fi:

Contabilitate si raportare
- pentru identificarea diferentelor de tratament contabil, devin necesare: identificarea optiunilor si sprijinul managementului in selectarea noilor politici, evaluarea initiala a impactului asupra rezultatelor financiare si a informatiilor de furnizat;

Impozitare
- identificarea diferentelor dintre contabilitatea impozitelor conform principiilor contabile statutare si celor conform IFRS;

Reglementare - evaluarea impactului aplicarii IFRS asupra obligatiilor de reglementare, in functie de industria in care entitatea isi desfasoara activitatea (de ex.: energie si utilitati, telecomunicatii, societati de asigurare etc.).

Procese de afaceri, sisteme si date - evaluarea efectelor asupra proceselor de afaceri, sistemelor si datelor, implementarea noilor cerinte de raportare in sistemele contabile;

Managementul schimbarii - elaborarea unei strategii de comunicare si instruire pe baza impactului asupra capitalului uman al societatii.

Compania de audit si consultanta arata ca societatile care trebuie sa intocmeasca pentru prima data situatii financiare individuale in conformitate cu IFRS, la 31 decembrie 2012, ar fi bine sa inceapa in perioada imediat urmatoare proiectele de conversie la IFRS, luand in considerare diferentele relevante dintre IFRS si principiile contabilitatii statutare, efectul tranzitiei la IFRS asupra situatiilor financiare, efectul tranzitiei la IFRS asupra impozitelor, sistemului informatic de afaceri si proceselor si efectul aplicarii IFRS asupra deciziilor de afaceri.

„Aceste aspecte, puse in practica, intr-un timp cat mai scurt, vor asigura posibilitatea intocmirii primului set de situatii financiare conform IFRS. Desigur, acest demers nu va fi unul usor, avand in vedere, in special, expunerea limitata a societatilor la IFRS pana in prezent si, de asemenea, unele aspecte legislative care sunt inca destul de confuze, dupa cum le-am prezentat si noi mai sus. Credem insa, cu tarie, ca implementarea IFRS este o initiativa pozitiva a autoritatilor din Romania si ca intocmirea situatiilor financiare conforme cu IFRS va aduce beneficii semnificative conducerii, actionarilor/asociatilor sau altor parti interesate, ceea ce, pe termen lung, ar trebui sa compenseze povara intocmirii acestora”, a mentionat Acristini.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri