Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,45%, influentata de evolutia pietelor externe, iar lichiditatea a fost sustinuta in principal de achizitiile realizate de investitori straini la companii precum Fondul Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP).
Inca din primele minute de tranzactionate, investitorii de la BVB au reactionat pozitiv la cresterile de pe bursele internationale, determinate de masurile de stimulare economica anuntate joi de Rezerva Federala a SUA (Fed), scrie Mediafax.

Astfel, majoritatea titlurilor au debutat pe verde, dar volumele de tranzactionare au crescut doar in cazul actiunilor Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Erste, BRD, Banca Transilvania si SIF-urilor. La inchiderea pietei principale, aceste actiuni consemnau rulaje cuprinse intre 636.000 de lei si 21,3 milioane lei. Cele zece titluri au acoperit 95% din lichiditatea bursei, de 59,6 milioane lei (13,2 milioane euro).

In acelasi timp, peste 21% din rulaj a reprezentat valoarea unor tranzactii negociate, cu actiuni Fondul Proprietatea (6,2 milioane lei), OMV Petrom (4,8 milioane lei), BRD (827.000 de lei) si Transgaz (812.000 de lei).

Rulajul de vineri este de 2,4 ori peste cel de joi, de 24,8 milioane lei (5,5 milioane euro). O lichiditate mai mare decat cea de vineri a fost inregistrata vinerea trecuta, cand operatiunile au insumat 74,3 milioane lei (16,6 milioane euro).

Volumele de tranzactionare au inceput sa creasca inca de la inceputul lunii septembrie, in asteptarea unor evenimente importante, precum deciziile BCE si Fed privind achizitii obligatiuni si unda verde data de Germania pentru Mecanismul European de Stabilitate Financiara. Programele BCE si Fed nu au plafon.

Confirmarea asteptarilor investitorilor a influentat piata si vineri, dupa decizia Fed, cand unii investitori straini au inceput sa cumpere pachete mai mari de actiuni si preturile au trecut pe crestere. Totusi, brokerii nu exclud sa urmeze cateva sedinte de corectii usoare, determinate de unele marcari de profituri.

"Se pare ca entuziasmul de pe pietele externe a molipsit si piata de la Bucuresti. Vedetele au fost actiunile, unde se pare ca sunt mai activi investitorii straini, adica Fondul Proprietatea si OMV Petrom", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod-Raileanu.

El crede ca in cazul celorlalte actiuni, tranzactiile au fost realizate cu precadere de investitori locali, avand in vedere ca volumele nu au fost foarte mari.

"Ramane de vazut daca acest entuziasm va fi de durata si vor aparea noi investitorii care vor incerca sa ia pozitii long, increzatori in efectele pozitive ale stimulentelor anuntate de Europa si SUA, sau optimismul va disparea odata ce vestile bune vor fi digerate si piata de la Bucuresti se va intoarce in letargie", a adaugat brokerul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB era in crestere cu 0,88%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,25%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 1,33%.
In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat cu 1,76% peste nivelul de joi, dar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,12%.

Actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au consemnat cele mai ridicate rulaje din piata, de 21,3 milioane lei si, respectiv, 10,1 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,56%, la 0,535 lei, iar actiunile OMV Petrom au avansat cu 0,98%, la 0,414 lei.

"La OMV Petrom, desi fonduri administrate de Franklin Templeton continua seria achizitiilor, exista un vanzator foarte mare care alimenteaza constant piata cu actiuni", a mai spus brokerul.

Pachete importante de actiuni Fondul Proprietatea si OMV Petrom au fost cumparate in precedentele sedinte de fondul american de hedging Elliott Associates si, respectiv, de fonduri de investitii administrate de Franklin Templeton. Elliott a ajuns sa detina aproape 15,22% din titlurile Fondului Proprietatea.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 786.000 de lei, valoare de aproape sapte ori mai mare decat rulajul de joi, de numai 116.000 de lei.

Lichiditatea a fost salvata de operatiuni cu titlurile Armax Gaz (ARAX), in valoare cumulata de 649.000 de lei. Titlurile companiei au crescut cu 0,43%, la 0,0693 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,9%, continuand raliul de pe bursele din SUA si Asia, dupa decizia Fed de a lansa un nou set de masuri pentru stimularea economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri