In prag de alegeri si dupa o perioada buna in care multi actori ai pietei prevesteau sfarsitul Sibex, mai mult sau mai putin oficial, soarta fostei burse monetar financiare si de marfuri pare a depinde de schimbarile care vor fi sau nu facute in Adunarea Generala de la sfarsitul acestei saptamani. In acest context, Valentin Ionescu, fostul CEO al BVB si actual membru in boardul SIF Moldova, isi prezinta strategia. Obiectivul principal: transformarea Sibex intr-un Nasdaq al Romaniei. Va fi posibil?
Valentin Ionescu si-a anuntat candidatura pentru un loc in Consiliul de Administratie al Bursei din Sibiu. Vineri este convocata Adunarea Generala a Actionarilor, in care se va discuta revocarea actualului CA si alegerea de noi membri. Intr-o intalnire cu presa, Ionescu si-a prezentat planurile si strategia pe care o vede necesara pentru resuscitarea unei burse al carui sfarsit a fost tot mai des prevestit in ultima perioada.

In opinia sa, Sibex a fost tot mai mult asociata cu o platforma Forex si mai putin cu un operator de piata, in conditiile in care cele mai tranzactionate produse sunt cele cu activ suport pe indici straini sau metale pretioase, in defavoarea produselor locale.

“Cel mai important pas pe care il vad pentru Sibex este repozitionarea si redefinirea brandului, trebuie sa isi regaseasca identitatea pierduta. Cred ca Sibex poate fi asociata cu domeniile ce reprezinta economia viitorului( IT, Biomasa, energie solara sau eoliana) si poate deveni un finantator pentru start-up-uri si IMM-uri. Sibex se poate identifica drept o alternativa viabila de finantare, prin atragerea antreprenorilor dornici sa isi dezvolte business-ul in mod transparent si in concordanta cu principiile guvernantei corporative”, explica Ionescu.

Mai mult, acesta crede ca Sibex trebuie sa uite de colosii de stat sis a se concentreze pe atragerea companiilor mici si mijlocii, care au un business bun si vor sa isi finanteze afacerea. “Aceasta Bursa trebuie sa isi gaseasca o pozitie. Evolutia Sibex poate fi similara cu cea a Nasdaq din Statele Unite, care a atras companii din noile tehnologii si a ajuns sa aiba o capitalizare mai mare decat NYSE. Nu va fi usor, am incercat in mai multe randuri sa le aratam antreprenorilor romani avantajele bursei. Dar cred ca bancile vor dori, in curand, sa isi imparta riscul cu alti creditori si acest lucru ar putea trimite companiile spre bursa”.

Invitat la intalnirea cu presa, Adrian Simionescu, presedintele Vienna Investment Trust, a subliniat faptul ca intermediarii sunt obligati sa caute emitenti, nu bursa.

“Nu bursa trebuie sa caute emitenti, dar daca poate oferi sprijin, brokerii ar trebui sa il foloseasca. Problema pietei romanesti de capital este dimensiunea foarte redusa si faptul ca se lupa cu orgolii mari. Pana nu vom inceta cu aceste lupte, nu se va dezvolta nici piata”, a declarat Simionescu.

Piata de derivate: miza pe produse romanesti


O alta directive posibila a dezvoltarii Sibex este recapatarea identitatii ca bursa de derivate. In acest sens, Valentin Ionescu propuse duble listari de produse structurate, warrant-uri, derivate cu active suport romanesti care sa fie promovate.

“O conditie obligatorie ar fi ca niciun produs sa nu fie lansat fara market makeri”, a specificat Ionescu.

Candidatul pentru CA-ul Sibex a mai explicat ca, in primul trimestru al anului 2013, trebuie procesata documentatia pentru autorizarea Contrapartii Centrale (CCP), in conformitate cu noile reglementari si standarde tehnice elaborate de institutiile Uniunii Europene.

“Nu in ultimul rand, costurile de tranzactionare trebuie fie optimizate, astfel incat sa asigure o dezvoltare abursei, dar sa asigure totodata un avantaj competitiv fata de alte piete din regiune”.

Valentin Ionescu mai propune o coordonare a masurilor de dezvoltare la nivelul grupului Sibex, pentru ca schimbul de informatii sa fie eficient.

“De exemplu, pentru ca Sibex sa poata tranzactiona contractele futures cu livrare fizica este nevoie ca CRC sa devina membra la Depozitarul Sibex. Acest lucru va inlesni depunerea actiunilor si valutelor ca si colateral. De asemenea, pentru ca CRC sa poate fi CCP (contraparte centrala) , este necesar un capital minim de 7,5 mill euro. In acest caz, cea mai buna varianta este o fuziune cu Depozitarul Sibex”.

Mai mult, de anul viitor, casele de clearing vor trebui sa aiba, in mod obligatoriu, un capital de 7,5 milioane de euro.

In concluzie, Valentin Ionescu este de parere ca Sibex are nevoie de o strategie clara si concreta de promovare a unei noi identitati, asa ca strategia de promovare coerenta este esentiala in procesul de dezvoltare.

“In tot acest context, Sibex trebuie sa mentina o politica de activitate orientata catre nevoile actionarilor, mizand pe eficienta din punct de vedere financiar, dar fara a periclita potentialul de dezvoltare”.

Pe ultima suta de metri, lista candidaturilor pentru Consiliul de Administratie al Sibex s-a actualizat cu cateva nume noi, pe langa cele deja anuntate. Dintre acestea se remarca milionarul Alexander Hergan si avocatul Gabriel Biris.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri