21 Septembrie 2012

Mobius: Romania a inghitit "medicamentul amar" al FMI si acum se indreapta spre o crestere accelerata



Mark Mobius, seful Templeton Emerging Markets considerat si un guru al pietelor emergente, este optimist in privinta perspectivelor de crestere economica a Romaniei, chiar daca „luptele pentru putere, „la fel de spectaculoase ca si peisajele din tara”, afecteaza progresul economic, potrivit unei opinii postate pe blogul personal.

“Recentele turbulente politice sunt un exemplu al faptului ca politica si luptele pentru putere pot impiedica progresul economic. Acum insa, dupa ce o parte a incertitudinii politice a disparut, cred ca Romania ar trebui sa avanseze intr-un mod productiv”, mentioneaza oficialul Franklin Templeton, companie care administreaza si Fondul Proprietatea.

Chiar daca masurile de austeritate nu sunt intampinate bine, iar alegerile parlamentare din decembrie ar putea sa amplifice incertitudinea, Mobius spune ca dezbaterile pe aceste teme sunt specifice oricarei alte tari din lume.

“Vestea buna este ca Romania se indreapta spre reforme si o schimbare pozitiva, si privind in viitor cred ca perspectivele pe termen lung ale economiei sunt bune. De ce cred asta? Romania a inghitit deja destule ‘medicamente amare’ de la FMI si astfel este bine pozitionata pentru a inregistra o crestere accelerata in urmatorii ani. Cred ca Romania poate sa devina un lider al cresterilor in Europa”, spune Mobius.

El adauga faptul ca majoritatea statelor UE inca trebuie sa adopte masuri de austeritate pe care Romania le-a aplicat deja. De asemenea, desi Romania a fost fortata sa reduca valoarea cheltuielilor, tara a reusit sa micsoreze bugetele si sa isi plateasca datoriile, o chestiune bine vazuta de agentiile de rating in acest an, in comparatie cu multe alte state UE care au fost retrogradate in 2012.

Profitabilitatea companiilor de stat nelistate este principala bariera pentru investitorii din Romania. Sustinem listarea acestora pe Bursa. Din punct de vedere investitional, suntem optimisti cu privire la potentialul companiilor cu activitate in infrastructura, precum cele care distribuie sau genereaza electricitate sau care construiesc drumuri, poduri sau cai ferate”, concluzioneaza Mark Mobius.



Citeste si