27 Septembrie 2012

Bursa a pierdut peste 1%. Broker: "Suntem intr-o perioada de corectii"



Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut cu 1,27%, insa pe o lichiditate in revenire usoara si sustinuta in principal de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), SIF Transilvania (SIF3) si BRD (BRD), informeaza Mediafax.

Piata a fost pe rosu inca din primele minute, revenind pe scadere dupa numai o singura sedinta de cresteri usoare. Bursa a recuperat luni doar o mica parte din scaderea din precedentele patru sedinte, de 3,3%.

Atentia investitorilor a fost axata doar pe cateva actiuni, astfel ca rulaje de peste 100.000 de lei au inregistrat actiunile emise de doar 11 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale.

"In momentul de fata suntem intr-o perioada de corectii, dupa cresteri sustinute. Marile decizii ale banciilor centrale (Fed si BCE - n.r.) au fost anticipate de investitori, iar odata cu confirmarea acestora au aparut si ceva vanzari. Dar, trebuie sa vedem si partea de cresteri la care am asistat, iar pentru a merge mai sus este nevoie de o perioada de corectii, precum si de consolidari. Deocamdata, avand in vedere ca nu sunt volume foarte mari, am putea spune ca aceste corectii sunt un semn bun. Din punct de vedere tehnic, inca suntem pe trend ascendent si aceste corectii sunt binevenite", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,51%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,75% sub nivelul de marti. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 1,76%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 1,33%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 2,25% sub inchiderea de marti. Actiunile SIF-urilor au scazut cu 1,2% - 3,3%, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu 1,98%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,9 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat cea de marti, de 10,2 milioane lei (2,2 milioane euro).

Rulajul pietei a fost asigurat in proportie de 78% de actiunile Fondului Proprietatea (10 milioane lei), titlurile OMV Petrom (3,5 milioane lei, din care 2,9 milioane lei reprezinta valoarea a doua deal-uri), SIF Transilvania (2,6 milioane lei) si BRD (2,2 milioane lei).

"Actiunile Fondului Proprietatea inca se tranzactioneaza la un discount atractiv. De asemenea, titlurile OMV Petrom au fost in centrul atentiei, deoarece si aici am avut parte de multe tranzactii deal (la fel ca in cazul actiunilor FP - n.r.) in ultimele saptamani. Pe langa acestea, am avut si strapungerea pragului de 0,4 lei pe un volum ridicat. Indicatorul PER este si el foarte interesant la 5,9 (indicatorul arata numarul de ani in care investitorul isi recupereaza investitia din profiturile companiei - n.r.)", a mai spus brokerul.

Investitorii au fost mai activi si pe segmentul destinat produselor structurate, unde au tranzactionat titluri de milioane lei, cele mai mari rulaje au fost consemnate de certificatele index emise de Erste cu activ suport pe cotatia aurului (1,7 milioane lei) si de certificatele turboshort cu activ suport pe indicele DAX (1,2 milioane lei). Tranzactiile pe acest segment de piata sunt oprite la ora 18:30, odata cu bursele externe.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au insumat 223.000 de lei, de aproape patru ori sub rulajul de marti, de 848.000 de lei.

Actiunile firmei Bucur Obor (BUCU) au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 69.000 de lei, iar pretul a crescut cu 3,13%, la 3,3 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est coborau cu pana la 1,8%. Corectiile vin pe fondul cresterii costurilor de finantare ale Spaniei din cauza amplificarii temerilor privind situatia aceste tari, precum si in urma unei declaratii a unui oficial al Rezervei Federale a SUA, care s-a aratat neincrezator in perspectivele de scadere a somajului.



Citeste si