Dan Diaconescu a revenit miercuri in Romania, dupa un adevarat tur al Europei, insa banii pentru privatizarea Olchim Ramnicu Valcea tot nu au intrat in conturile statului, avocatii patronului OTV chiar declarand ca “nu este nicio graba”. Intre timp, Oficiul Privatizarilor (OPSI) si-a adus aminte sa informeze si investitorii de pe Bursa despre castigatorul licitatiei… cu cinci zile intarziere.
Ziua a inceput cu o afirmatie dura a premierului Victor Ponta, care i-a atras atentia sefului OPSPI ca daca nu va vorbi mai putin si nu va explica mai clar privatizarea Oltchim (OLT), exista posibilitatea ca acesta sa fie schimbat.

"Domnul Vulpescu sa faca bine sa explice foarte clar, sa vorbeasca mai putin si sa explice mai mult. Daca poate, daca nu, gasim un alt sef la OPSPI care poate sa explice mai clar", i-a spus Ponta ministrului Economiei, in fata jurnalistilor, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului.

Castigatorul licitatiei pentru privatizarea Oltchim, Dan Diaconescu, a revenit miercuri in tara in jurul orei 13:00. Acesta a refuzat sa dezvaluie motivele deplasarii sau sa confirme faptul ca este in cautarea unor investitori care sa il sprijine cu lichiditati in procesul de preluare al combinatului din Ramnicu Valcea.

Patronul OTV a cerut statului sa asigure plata salariilor restante ale angajatilor combinatului Oltchim, sa stabileasca modalitatea concreta privind preluarea Arpechim si sa garanteze ca niciun creditor de stat nu va cere insolventa combinatului dupa semnarea contractului de preluare a actiunilor.

Diaconescu a declarat ca a calatorit in Germania, Franta, Spania, Austria si Monaco, urmand ca tot miercuri sa plece din nou din tara, urmand sa se intoarca vineri, 28 septembrie.

De ce s-a intors in Romania? Pentru o serie de discutii cu reprezentantii ambasadei SUA din Bucuresti. Reprezentantii corpului diplomat american au confirmat agentiei Mediafax intalnirea, mentionand insa Dan Diaconescu nu se va intalni cu ambasadorul Mark H.Gitenstein, ci cu un alt oficial al Ambasadei.

Dan Diaconescu a stat aproximativ 45 de minute in sediul Ambasadei SUA, la iesire el refuzand sa stea de vorba cu jurnalistii.

Intre timp nici reprezentantii statului roman nu s-au lasat mai prejos, Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Sergheevici Malghinov, aflandu-se pentru aproximativ o ora in sediul Ministerului Economiei, la o zi dupa ce premierul Ponta a afirmat ca firma rusa TISE nu exclude interesul de a continua cooperarea cu Guvernul pentru "o viitoare privatizare sau investitie". De asemenea, Ponta a discutat si cu seful Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, cu privire la situatia de la Oltchim, potrivit unor surse din interiorul Guvernului.

In timp ce Ponta si Diaconescu discutau cu reprezentantii ambasadelor SUA si Rusia, angajatii Oltchim au iesit din nou in strada cerandu-si salariile si protestand impotriva inchdierii combinatului, o parte dintre acestia luand in calcul si posibilitatea de a veni la Bucuresti pentru a manifesta in fata Ministerului Economiei.

"Am protestat pana acum o saptamana, am intrat si in greva foamei, au zis ca ne ajuta, dar uitati-va unde am ajuns. Vom ramane sa protestam pana cand se va relua productia. Maine se incheie si reviziile, curent electric nu mai avem, de lucrat nu se lucreaza, iar noi asteptam banii pe august si septembrie. Suntem disperati, sunt proteste pe termen nelimitat!", a declarat un protestatar citat de Mediafax.

In cele din urma trebuie mentionati si investitorii de pe Bursa, de a caror existenta si-au adus aminte si reprezentantii Oficiului Privatizarilor cu aproape cinci zile intarizere dupa licitatia de la Oltchim. Bursa de la Bucuresti a publicat in dimineata zilei de miercuri un raport prin care OPSPI a informat piata cu privire la castigatorul licitatiei pentru combinatul Oltchim. Actiunile OLT au fost suspendate vinerea trecuta de la tranzactionare, asteptarile privind evolutia acestora pe bursa dupa revenirea in piata fiind in general negative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri