Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor internationale si scazut usor, cu 0,17%, pentru a doua zi consecutiv, astfel ca indicele general BET-C a incheiat primele noua luni cu 0,2% sub nivelul de la finalul anului trecut, scrie Mediafax.
In primele doua saptamani din septembrie bursa a fost pe crestere, urmand evolutia pietelor externe, unde investitorii au anticipat noile masuri de stimulare a economiei si de combatere a crizei datoriilor suverane din zona euro pe care le-au anuntat bancile centrale din SUA si din zona euro.

Totusi, dupa ce masurile anticipate au fost anuntate la mijlocul lunii septembrie, piata a locala a inceput sa scada usor, efectele fiind vizibile atat in preturi, cat si in rulaje.

"Investitorii au mers in aceasta luna pe principiul «Cumpara pe zvon, vinde pe stire». Consider ca ne aflam intr-o perioada de corectii, eventualele stiri pozitive nefiind tratate ca atare de catre investitori. Indicii s-au apropiat de valorile de dinainte de inceperea crizei si, ca atare, exista ingrijorari din partea investitorilor ca pietele s-au «supraincalzit» si s-ar putea «sa dea pe foc». Piata mai este animata doar de datele macro furnizate de principalele puteri economice, date ce pot duce la cresterea volatilitatii. Piata noastra reactioneaza in functie de evolutiile burselor externe. Si la noi exista corectii, dar nu au determinat vanzatorii sa intre in panica. Pe de alta parte, cumparatorii sunt destul de timizi ca sa intre in piata, asteptand, probabil, ordine mai mari de vanzare", a declarat pentru Mediafaxdirectorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Indicele general al Bursei, BET-C, a scazut in aceasta saptamana cu 3,11%, astfel ca raportat la nivelul de la finele lunii august indicele este cu 2,81% mai jos. In al treilea trimestru, indicele a avansat cu 2,69%, dar in ultimele zile din septembrie s-a intors sub nivelul din 2011.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a coborat in aceasta saptamana cu 3,7%. Astfel, a incheiat luna cu aproape 1% sub nivelul din august, iar fata de sfarsitul anului trecut este in crestere cu 10,11%. In ultimele trei luni, indicele a avansat cu 7,33%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut in aceasta saptamana cu 3,77%, astfel ca a incheiat luna septembrie cu 1,82% sub nivelul din august. Raportat la nivelul de la finele lunii iunie indicele este cu 4,35% mai sus, iar fata de finele anului trecut este in urcare cu aproape 9%.

La inchiderea sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,4%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,23% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,19%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,33%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,38% peste inchiderea de joi.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 20,3 milioane lei (4,5 milioane euro), valoare cu 48% peste rulajul sedintei precedente, de 13,7 milioane lei (3 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 83% de transferurile cu actiunile SIF Oltenia (6,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (5,3 milioane lei) si deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,4 milioane lei), Banca Transilvania (1 milion de lei), BRD (1 milion de lei) si SIF Banat-Crisana (565.000 de lei).

Cea mai mare parte a rulajului SIF Oltenia reprezinta valoarea unei tranzactii cu 0,72% din actiunile societatii, in valoare de 5,9 milioane lei. Transferul pachetului a fost realizat la 1,4 lei, pret cu 1,45% peste inchiderea de joi. La finalul sedintei de vineri, actiunile SIF Oltenia erau in crestere cu 0,87%, la 1,392 lei.

"Ceea ce mai salveaza piata sunt tranzactiile deal, indiferent daca locul in care se desfasoara (piata principala sau cea a deal-urilor - n.r.). In cazul tranzactiei cu pachetul mare de la SIF Oltenia este posibil sa fi asistat la un deal. Oricum, au ras piata pana la 1,4 ca sa ajunga la acel ordin mare", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 264.000 de lei, valoare cu 69% peste rulajul de joi, de 156.000 de lei.

Actiunile Bucuresti Turism (BUTU), proprietarul hotelului de cinci stele Radisson Blu din Capitala, s-au clasat pe prima pozitie in topul rulajelor, desi a fost realizata doar o tranzactie de 60.000 de lei. Titlurile au fost cedate la 3,08 lei, pret cu 12% sub nivelul precedent.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,5%, investitorii asteptand publicarea unor informatii privind increderea consumatorilor din SUA si a unui raport referitor la necesarul de recapitalizare al bancilor din Spania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri